Stjärnkocken klar för The Wood Hotel

Många kanske känner igen henne från TV-programmet ”Kockarnas kamp”. Andra kan ha koll på någon av de fyra kokböcker hon har skrivit. Carina Brydling började i veckan som Food & Beverage Manager på nya The Wood Hotel. ”Skellefteå är en utvecklingsort som inte går att bromsa just nu”, säger hon till Norran.

”Jag vet vad jag har att göra”, berättar Carina Brydling som blir Food & Beverage Manager på The Wood Hotel. Hon började sitt jobb i måndags.

”Jag vet vad jag har att göra”, berättar Carina Brydling som blir Food & Beverage Manager på The Wood Hotel. Hon började sitt jobb i måndags.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2021-05-11 16:30

Carina Brydling är utan tvekan en av Sveriges kockprofiler. Hon har drivit restauranger i bland annat Åre, centrala Stockholm och nu senast Bro Park Krog tillsammans med sin syster och sin svåger. Han var därtill medlem i kocklandslaget i fyra år och tävlade både World Cup och OS.

I måndags började hon som Food & Beverage Manager vid nya The Wood Hotel efter att ha varit egen företagare i över 20 år. Det innebär att hon, som titeln säger, har ansvaret för mat och dryck på hotellet.

Då öppningen sker om knappt fyra månader ska Carina ha grepp om stort som smått vilket innebär från allt från ala carte-menyn till det som erbjuds på spavåningen, från frukosten till konferensernas önskemål om mat. Samtidigt handlar det om att ha en kärntrupp som personal och möjligheten att ta in timanställda extra vid behov.

undefined
Skellefteå är inte helt nytt för Carina Brydling då hon har bekanta som bor i staden – och släkt i Västerbotten.

– Det är ett jätteprojekt som kommer att innebära mängd olika beställningar, säger Carina som berättar att miljö och lokalt är nyckelord i det hon gör, hennes ekosystem, och att hon gärna jobbar med lokala primärproducenter.

–Nu ska jag börja bygga konceptet, förklarar Carina.

Hon har jobbat flera gånger i norr och till exempel samarbetat med Ulla Blomqvist, Tavelsjö, och hållit matlagningskurser med temat lokal- och närproducerade livsmedel inom ramen för Gold of Lapland.

Det var egentligen ett antal tillfälligheter som ledde till att det blev Skellefteå. Sedan juni i fjol är verksamheten i Bro stängd på grund av pandemin – och ett beslut hade tagits om att den skulle avvecklas.

– Vad ska jag göra nu? funderade Carina.

I januari i år avled hennes far i Covid-19.

– Både mina föräldrar och jag har varit bosatta i Bålsta. Mamma, som har rötterna i Västerbotten, har velat flytta upp på äldre dagar, men pappa var väletablerad där, berättar Carina.

Jobbet dök upp under mars – och en dag sa den tioårige sonen spontant:

– Mamma: ska vi inte flytta till Skellefteå? Skälet var att han följer någon lastbilsinfluencer som kommer härifrån, skrattar Carina.

När Carina sedan sökte bostad fann hon ganska snabbt ett hus lämpligt för generationsboende.

– Jag känner dessutom folk som bor i Skellefteå och har en kusin som bor i Norsjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!