Under tillställningen delades tre stipendier ut av Skellefteå demensförenings styrelse.
Gun Öhman vid Sunnanängs demensboende i Skellefteå tog emot utmärkelsen ”Årets demensspecialiserade undersköterska”.
– Efter ett långt yrkesliv är det en ära att få en sådan utmärkelse. Det värmer i hjärtat, sade hon efter prisutdelningen.
Gun trodde själv att det var ett misstag när hon tog emot beskedet om utmärkelsen.
– Jag fick för mig att de hade skickat mejlet till fel person, men det var till mig. Det känns fint att någon har tagit sig den här tiden – det är inte varje dag man får höra så här fina ord, sade hon.
Demensföreningen lyfter i sin motivering att Gun är en karismatisk och fantastisk medmänniska som är ett föredöme inom vård och omsorg:
”Hon har förmågan att hitta lösningar på ett kreativt sätt och ger av sig själv i varje möte med de äldre”, skriver de.
Gun Öhman trivs inom äldreomsorgen och tycker att det är viktigt att det är bra stämning bland personalen.
– Jag har arbetat med demensvård ända sedan dinosaurierna, med undantag för några arbetsplatser. Jag har alltid velat återvända till mina äldre. De har en speciell plats i mitt hjärta, sade hon.
Under tillställningen delades även stipendier ut till ”Årets vård- och omsorgsboenden”, med totalt två stipendier. Ett av priserna gick till avdelningen Bäcken vid Burträskgårdarna i Burträsk. Juryn motiverar priset med att Bäcken arbetar för att göra varje dag till en bra dag för alla som bor där.
Demensföreningen skriver:
”De gör bemötande- och kommunikationsplaner för de som har behov och det gör att varje människa blir bemött på ett bra sätt och vården blir personlig”.
Det andra priset gick till boendet Skäret vid Skärgårdshemmet i Skelleftehamn. Juryn anser att de arbetar aktivt med förbättringar och att man vid problem är snabba på att förändra till det bättre och skapa nya rutiner.
”De arbetar kontinuerligt med hela teamet för att de boende ska få må så bra som möjligt varje dag”.
Det var personal, chefer och anhöriga som fick skicka in nomineringar till utmärkelserna. Totalt inkom tio nomineringar. Stipendiaterna fick diplom, pengar, blommor och förtäring. I Skellefteå kommun diagnosticeras cirka 200 personer varje år med demens och närmare 1000 drabbas av ”de anhörigas sjukdom”.