”Vi har ett jädra driv på den här arbetsplatsen”

Som 20-åring sökte hon till polishögskolan. Nu har hon tjänstgjort som polis i 12 år. Närmare bestämt vid Skellefteå lokalpolisområdes ingripande verksamhet (IGV). I dag är hon en av gruppcheferna: ”Jag är otroligt nöjd med mitt jobb och vi har ett jädra driv här”, säger Stina Hållström Richardsson.

Stina har arbetat som polis i Skellefteå i 12 år.

Stina har arbetat som polis i Skellefteå i 12 år.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2022-07-29 08:00

Polisyrket var ingen barndomsdröm, men hon har alltid varit intresserad av juridik och rättsfrågor. 
– Jag sneglade mot juridik och under antagningsprocessen till polishögskolan så sökte jag parallellt till juristprogrammet, säger hon. 
Då, ett par år in på 2000-talet, var det högt tryck på polisutbildningarna. Många ville in i yrket. 
– Det var så häftigt när jag fick veta att jag hade kommit in och det kändes helt rätt. Att jobba som polis innebär så mycket bra, en trygg anställning, ett bra jobb och, det här låter klyschigt, men möten med människor är det bästa med det här jobbet, säger hon och fortsätter: 
–Jag har varit på IGV i många år och trivs mycket bra. Jag börjar kunna det här väldigt väl och för mig är en av de viktigaste frågorna att ha förståelse för medarbetarna. 

Det var 2010 som Stina tog examen från polishögskolan. Sedan dess har hon tjänstgjort vid Lokalpolisområde Skellefteå. 
– Jag måste också säga att det alltid känns roligt att gå till jobbet och vår IGV-avdelning i Skellefteå är inte större än att man lär känna varandra rätt väl. Det blir lite familjärt och det tycker jag är bra. 
Stina tycker också att variationen av arbetsuppgifter gör jobbet intressant – varje dag. Hon pratar om hur viktigt det är att skapa relationer med de människor hon och hennes kollegor möter. Det handlar om gärningspersoner, brottsoffer och tredje person. 
– Det bästa med det här jobbet är alla upplevelser och erfarenheter som man skaffar sig. Man vet ju aldrig exakt vad man ska möta under en arbetsdag, säger hon. 
Att hitta en försvunnen person välbehållen, särskilt när det handlar om ett barn, tycker hon är extra starkt. 

Men naturligtvis finns det baksidor, dramatik och tragik i jobbet som polis. Dödsolyckor och bränder där människor skadas eller dör är ingenting man bara skakar av sig. 
– Det värsta är när vi är med om saker som vi inte kan påverka, det är svårt att förbereda sig för det och det går aldrig att bli helt bekväm i sådana situationer. Då får man landa i att vi ändå alltid gjort ett så bra jobb vi har kunnat utifrån förutsättningarna, säger hon.
Ibland hettar det till och uppstår farliga situationer, inte bara för poliser utan även för tredje person. Stina säger att man, inom Polismyndigheten, har väl utvecklade metoder för att i efterhand utvärdera det som hände och om något kunde ha gjorts annorlunda på plats.  

undefined
Att patrullera i Skellefteområdet är bara en av alla uppgifter.


Som gruppchef ingår också personalansvar och administrativt ansvar över poliser i operativ tjänst med skifttjänstgöring. Hon återkommer flera gånger under vårt möte till medarbetarna, hur viktigt det är för henne att de känner stöd och uppbackning. 
Är du en analytisk person? 
– Ja, det tror jag. Och sund, jag tror att jag fungerar så och jag försöker stämma av, fånga situationer, svarar hon. 
Hon pratar också om vikten av delegering, att kunna lämna över arbetsuppgifter och att känna tillit till att de blir gjorda på ett bra sätt. 
Hur ser du på polislönerna? 
– Det har ju skett satsningar på polisens löner och det är glädjande, eller jag kan väl säga som så att vi har påbörjat resan mot bättre löner och det är bra. Det här ska vara ett attraktivt arbete och lönen är en del. 
Hon nämner också möjligheten att utbilda sig till polis på distans som, efter ett uppehåll, drog igång igen 2016. Umeå är en av utbildningsorterna. 
– Det är jättebra eftersom jag tror att fler har möjlighet att utbilda sig till polis. 

Hon pratar också om åldersmixen, hur viktigt det är att det är en bra blandning inom myndigheten, inte minst vid IGV-avdelningen. 
– I Skellefteå har vi en bra åldersmix. Det är både nya och de med längre erfarenhet och vi hoppas få in ännu fler. 
I sommar har lokalpolisområdet tagit emot åtta nya polisaspiranter som tjänstgör i Skellefteå. När det gäller regeringens mål, 26 200 poliser 2025, så vill hon varken spekulera eller gissa. 
– Det är jättesvårt att svara på om vi kan nå det målet. 

undefined
Stina tillsammans med kollegorna Mikael Ekefjärd och Jens Wismar.


Utbildningen har förändrats över tid. Kraven för att komma in på utbildningen har sänkts flera gånger. Hur ser du på det? 
– Jag tycker att det är flera, skilda saker. Att sänka ribban för att kunna söka in är en sak, men kraven för att bli antagen är något helt annat. Som blivande polis tycker jag det är viktigt att ha sunda värderingar och vara duktig på att möta människor. Det är ju också flera trösklar för att en polis ska få sin legitimation. Sätter man för höga krav vid intagningen så sållar man kanske bort sådana som skulle passa som polis, säger hon och fortsätter: 
– Jag tycker att så många som möjligt ska söka till polisutbildningen. Sedan är det också bra med provanställning innan man kan få fast anställning. Jag kan också säga att här i Skellefteå så har vi jättebra medarbetare. Alla vill så mycket och är så självgående, vi har ett jädra driv här. 
2015 blev polisen en nationell myndighet. Hur ser du på det? 
– Ja, det blev lite rörigt i början, vissa grupper försvann, andra kom till. Ett plus är att vi kan använda resurserna på ett mer effektivt sätt nu. Exempelvis vid en stor händelse så hjälps vi åt, oavsett vilken ort vi jobbar på. Sedan är det mer likriktat nu, i positiv mening och det är enklare att samordna vissa saker. Det som hänt i Skellefteå är att vi har fått bredare kompetens inom olika områden. 
Baksidorna? 
– Ja, det är att det har blivit lite mindre lokalt nu vi skulle till exempel vilja ha egna jourhavande förundersökningsledare och åklagare i Skellefteå, men jag tycker att fördelarna överväger.

En IGV-polis är som en tusenkonstnär. Det innefattar bland annat att arbeta brottsförebyggande, besöka skolor, utföra trafikkontroller, fotpatrullering och att bevaka utsatta platser i ett område. 
Hur tror du att brottsligheten och polisens arbete förändras, kopplat till Skellefteås utveckling? 
– Jag tror att det i och med större inflyttning även kommer de som begår brott, men hittills har inte den totala brottsligheten ökat. Sedan är ärenden med personer som inte har en fast adress här väldigt tidskrävande för oss. 
Skulle du rekommendera andra att bli polis? 
– Ja absolut. Det är ett helt fantastiskt arbete. Man lär sig mycket om människor och om sig själv och känslan att få vara med och bidra till ett tryggt Skellefteå är helt oslagbar. 

FAKTA

Namn: Stina Hållström Rickardsson 

Familj: Man och två barn.

Bor: Skellefteå. 

Fritidsintresse: Familj, resor, träning och husprojekt. 

 Favoritmat: Grillat, skaldjur och ”plockmat”. 

Favoritfilm: A star is born och baksmällanfilmerna. 

 Främsta egenskaper: Omtänksam och kreativ. 

Sämsta egenskap: Tidsoptimist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!