I torsdags arrangerade Norrmejerier ett möte med sina eko-bönder där de presenterade läget på marknaden och den uppkomna situationen med ett stort överskott av eko-mjölk.
– Det har visat sig att konsumenterna hellre väljer närproducerat än ekologiskt. Detta är en trend som vi sett under flera år, berättar Norrmejeriers ordförande Göran Olofsson för Norran.
Han konstaterar att det finns flera orsaker till det bristande intresset för eko-produkter.
– I dessa kärva tider med stigande livsmedelspriser är det också många konsumenter som väljer bort premiumprodukter och istället köper billigare varor, säger Göran.
Norrmejeriers vd Gerhard Bley betonar att Norrmejerier även fortsättningsvis kommer att satsa på ekologiskt producerad mjölk.
– Men vi måste få till en balans mellan utbud och efterfrågan. Situationen med det stora överskottet är inte bra för någon, konstaterar han.
Jordbruksverket har beslutat att om man söker åtagande för ekologisk produktion blir det på ett år till skillnad mot fem år som tidigare var fallet. Ett av de företag som väljer att fortsätta som KRAV-märkt jordbruk ytterligare ett år är Renbergsvattnets Lantbruk.
– Efter det kommande året får vi utvärdera hur marknaden utvecklas och ta ställning till om vi ska fortsätta som eko-bönder. För oss går det fortfarande ihop att satsa på detta eftersom vår spannmålsodling kompenserar en del av den försämrade lönsamheten på mjölk, berättar Mikael Olofsson.
Alfred Olofsson, som driver Ersmarksängarnas Lantbruk, väljer att sluta som KRAV-bonde, vilket han varit sedan 2016.
–För oss går det inte längre att räkna hem detta, säger han.
Alfred berättar att som eko-bonde kan man räkna med lägre skördar än i ett konventionellt jordbruk och det finns också högre krav på hur länge djuren ska vara ute på bete.
– Vi har idag hela 12 000 meter stängsel för att få till bra betesmarker. Dessutom tillkommer en hel del byråkrati för KRAV-bönder, berättar han.
Enligt den svenska livsmedelsstrategin ska 30 procent av jordbruksmarken vara ekologisk 2030. Idag ligger den siffran på cirka 20 procent.
– Nu när den ekologiska odlingsmarken i Sverige minskar blir det nog mycket svårt att komma upp till målet på 30 procent, avslutar Mikael Olofsson.