– Det här har ingen annan sett förut, det blir världspremiär i Norran!
Stefan Lindgren sitter i vardagsrumssoffan hemma i Kåge. Han har just laddat in sin Minecraft-värld på tv-skärmen och ska visa det senaste bygget; parkeringshuset vid CK.
Det ser precis ut som i verkligheten. Huset är detaljrikt med plåtlameller, tonade glaspartier och består av tusentals klossar. Det har tagit Stefan många timmar att färdigställa. Ändå är huset bara en liten, liten del av det virtuella Skellefteå som han har byggt sedan i höstas, ett evighetsprojekt som Skellefteåguiden var först med att uppmärksamma.
Stefan tar oss med på en rundtur som fortsätter förbi CK, längs med gågatan, ned mot torget och Vintergatan, Sara kulturhus, en liten avstickare till landskyrkan, och så ned till älvbrinken. Allting finns där, skalenligt och verklighetstroget. Stefan Lindgren har byggt varenda byggnad från grunden.
Frågan är bara: varför?
– Jag skyller allt på min son! säger Stefan.
Allting började nämligen då 16-årige Liam utmanade pappa att bygga Sara kulturhus.
– Jag hade för skojs skull testat att bygga landskyrkan. Då sa grabben att visst, det var väl coolt. Men kulturhuset, det skulle jag minsann aldrig klara. Då byggde jag det bara för att visa att jag kan! Sedan sa min fru att jag också borde bygga torget. Och Kanalgatan. Och sedan började jag inreda husen. Sedan ballade det ur totalt, säger Stefan.
Minecraft går ut på att bygga med fyrkantiga klossar, ungefär som lego. Stefan jobbar deltid vilket gör att han har ganska mycket tid att spendera i sin virtuella värld. När han dessutom blev sjuk i covid-19 i början av året tog byggandet fart på riktigt.
– Jag har spenderat alldeles för mycket tid på det här, säkert över 250 timmar. Det har blivit upp till åtta timmar om dagen, skrattar Stefan.
Han har bland annat använt kartor och fotografier för att få byggnaderna att se verklighetstrogna ut.
– Det svåraste har varit att få allt proportionerligt, så att det verkligen liknar de riktiga husen. Om ett hus har 27 fönster i verkligheten, då måste jag bygga det i spelet också. Det är mycket matematik. Bygga, riva, räkna, bygga om.
För att klara av det hela har Stefan haft stor användning av sin bakgrund inom byggbranschen. Han har också byggt ett avancerat system för att styra belysningen inne i vissa av husen.
Flera lokala företag har visat intresse för att på olika sätt använda Minecraft-världen, berättar Stefan.
– Det känns kul. Det har varit roligt att se hur Skellefteå har vuxit fram. Man får helt klart känslan av att man är i stan, säger han.
Vad är du mest nöjd med?
– Området runt stadsparken, stadshuset och älvsbrinken. Det är jag riktigt nöjd med. Det tog ofantligt lång tid och krävde en del tankeverksamhet för att få allt proportionerligt. Sedan är jag väldigt nöjd med interiören på CK.
Vad har du fått för reaktioner från folk när de fått höra om det här projektet?
– Alla som förstår vad det handlar om har varit sjukt imponerade. Nu är jag skyldig min fru en riktigt stor, god, lyxig middag. Och eventuellt en hotellövernattning.
Vad ska du bygga härnäst?
– Jag ska inreda ännu mer i detalj, få till skyltar och belysning. Det är detaljer som gör att staden känns levande.