Upprustningen av vadmalspressen har påbörjats

I 77 år har vadmalspressen stått på Nordanå och byggnaden har länge varit i behov av renovering. ”Den ska restaureras på ett antikvariskt sätt för att bevara det kulturhistoriska värdet”, säger Rune Wästerby, byggnadsantikvarie vid Skellefteå museum.

Vadmalspressen flyttades 1945 till Nordanå. Nu ska tak bytas, timmer bytas ut och skorstenen ska muras om och slammas med tunn puts.

Vadmalspressen flyttades 1945 till Nordanå. Nu ska tak bytas, timmer bytas ut och skorstenen ska muras om och slammas med tunn puts.

Foto: Carina Kvist

Skellefteå2022-03-18 09:00

Den faluröda gamla timmerbyggnaden uppfördes på 1800-talet vid Lindalmström, Stämningsgården. 1945 flyttades vadmalspressen tillsammans med vadmalsstampen till Nordanåområdet. Nu ska restaurering av bland annat tak och fasad göras på vadmalspressens byggnad.

— Byggnadsställningarna är på plats och det som ska åtgärdas kommer att ske utomhus. Betongteglet som låg på taket har funnits där sedan 60-talet. Det var i dåligt skick och är nu borttaget, säger Rune och fortsätter: 

— Taket och en del ur timmerväggen ska bytas men vi vill restaurera varsamt och bevara byggnaden så nära originalet som möjligt. Restaureringen kommer att utföras av byggföretaget Contractor i Skellefteå.

Tidigare har taket på vadmalsstampen, som ligger längre ner mot älven, åtgärdats då det läckte in vatten.

Vadmal var länge det vanligaste tyget till arbetskläder på landsbygden. I hemmen vävdes ylletyger som skickades till anläggningar som denna för att stampas till vadmal, torkas, färgas och pressas. I pressen finns vattenhoar för färgning, spännramar för torkning och två stockpressar. Rune berättar hur arbetet gick till innan anläggningen togs ur bruk 1940.

— Stora tygsjok lades på en plåt i flera lager för att få täthet och för att tyget skulle bli stabilt. En trappa upp i vadmalspressen hängdes tyget på tork. Den övervåningen finns fortfarande kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!