Den faluröda gamla timmerbyggnaden uppfördes på 1800-talet vid Lindalmström, Stämningsgården. 1945 flyttades vadmalspressen tillsammans med vadmalsstampen till Nordanåområdet. Nu ska restaurering av bland annat tak och fasad göras på vadmalspressens byggnad.
— Byggnadsställningarna är på plats och det som ska åtgärdas kommer att ske utomhus. Betongteglet som låg på taket har funnits där sedan 60-talet. Det var i dåligt skick och är nu borttaget, säger Rune och fortsätter:
— Taket och en del ur timmerväggen ska bytas men vi vill restaurera varsamt och bevara byggnaden så nära originalet som möjligt. Restaureringen kommer att utföras av byggföretaget Contractor i Skellefteå.
Tidigare har taket på vadmalsstampen, som ligger längre ner mot älven, åtgärdats då det läckte in vatten.
Vadmal var länge det vanligaste tyget till arbetskläder på landsbygden. I hemmen vävdes ylletyger som skickades till anläggningar som denna för att stampas till vadmal, torkas, färgas och pressas. I pressen finns vattenhoar för färgning, spännramar för torkning och två stockpressar. Rune berättar hur arbetet gick till innan anläggningen togs ur bruk 1940.
— Stora tygsjok lades på en plåt i flera lager för att få täthet och för att tyget skulle bli stabilt. En trappa upp i vadmalspressen hängdes tyget på tork. Den övervåningen finns fortfarande kvar.