Norran storsatsar på engelska nyheter

Allt fler nya Skelleftebor talar engelska och för att nå dem startar nu Norran en ny engelsk undersajt. Här kommer dels Norrans egna artiklar att publiceras i engelsk version, men även innehåll som är särskilt riktat mot den nya målgruppen. Paul Connolly har anställts som redaktör för projektet.

Paul Connolly har hittat sin plats på Norran. Han har fokus på engelska nyheter. Chefredaktör Malin Christoffersson tittar förbi.

Paul Connolly har hittat sin plats på Norran. Han har fokus på engelska nyheter. Chefredaktör Malin Christoffersson tittar förbi.

Foto: Gerth Hedberg

Skellefteå2023-02-10 09:00

Paul Connolly har en lång karriär bakom sig som journalist på The Times, Daily Mail, Reuters i Storbritannien och med frilansarbete som journalist och översättare i Sverige. Sedan knappt elva år tillbaka bor han i Västanträsk och vet hur det är att vara ny i Skellefteå.

– Det är svårt att komma in i samhället och det sociala. Jag hoppas kunna bidra med en hel del som kan öka möjligheten att nyinflyttade snabbare integreras i samhället, säger Paul Connolly.

undefined
Engelska redaktören Paul Connolly och chefredaktör Malin Christoffersson hoppas bidra till att de nyinflyttade lättare kommer in i samhället.

Bakgrunden till satsningen är att Skellefteå vuxit rejält på senare år på grund av nya industrietableringar och många nya Skelleftebor kommer från andra länder. Bara på Northvolt kommer drygt hälften av de 1 500 från andra länder. De är engelsktalande och därtill kommer medflyttande.

I Skellefteå finns i dag engelskspråkiga skolor, allt från förskolor till gymnasium, och även på Campus finns flera hundra engelsktalande studenter.

– Skellefteå har på kort tid fått en internationell prägel och vi märker att det är svårt för våra nya invånare att ta del av vad som händer i stan, det finns en känsla av utanförskap som inte är bra. Genom att tillgängliggöra Norrans innehåll hoppas vi kunna bidra till att Skellefteås nya invånare ska känna sig välkomna och bli en del av samhället, berättar Norrans chefredaktör Malin Christoffersson.

– Vi börjar med en enkel engelsk undersida på norran.se men med tiden hoppas vi kunna bygga ut med fler funktioner och en bättre inramning. Under första tiden kommer vi även att låta dessa artiklar vara öppna för alla att läsa, säger Malin Christoffersson.

undefined
Så här kan det se ut på norran.se/english

Undersajten kommer att finnas på Norrans hemsida under rubriken ”English” och man kan även gå direkt till den engelska versionen som man hittar på norran.se/english. Där kommer ett urval av Norrans största nyheter och reportage från samtliga avdelningar att finnas, men det kommer också att produceras innehåll som särskilt riktar sig mot den nya målgruppen.

Paul Connolly flyttade 2012 från en lägenhet i London till Västanträsk. Det var en roadtrip i USA och en olycka där som startade tankarna på att flytta. Jobbet inom mediabranschen var tuff i Storbritannien och vid en resa till Sverige var en frusen sjö vid Porjus så vacker att Paul och hans fru Donna kunde tänka sig flytta till Sverige. Då de letat hus ett tag blev valet alltså Västanträsk.

– Vi flyttade hit i juni och fyra månader senare var Donna gravid med tvillingar.

undefined
Paul Connolly.

Paul Connolly jobbade en del som översättare åt både kommunen och företag. Sedan startade paret månadsmagasinet Norrland Living i mars ifjol. Främst inriktat på reportage. Allt skrivit på engelska.

– Vi har blivit evangelister för norra Norrland. Det handlade mycket om folks öden och val här i Skellefteregionen. 

Han har stora erfarenheter att flytta till ett annat land, erfarenheter som kommer till nytta nu som redaktör för Norrans engelska satsning.

– Jag vill dela med mig av saker som vi velat göra och saker man behöver veta. Att veta saker som förenklar vardagslivet här.

Ett av de första reportagen Paul skriver handlar om Vintersimmet. Är det något du skulle vilja pröva på?

– Det är inget som tilltalar mig men Donna är desperat att prova det.

undefined
Sanna Bäckström, kommunikatör på Northvolt i Skellefteå.

Northvolt, som hittills rekryterat människor till Skellefteå från mer än 80 olika länder, har varit samtalspartner i satsningen och ser Norrans engelska material som något mycket värdefullt för deras medarbetare.

– När folk flyttar hit får de förstås ett sammanhang via jobbet, men för att kunna växa in i Skellefteå behövs också andra informationsströmmar. Tillgång till lokalnyheter är något som flera har efterfrågat. Att ha bra information och blir en del av samhället skapar en trygghet i att kunna vara kvar här, så det är en viktig del för att behålla medarbetare över tid, säger Sanna Bäckström, kommunikatör på Northvolt. 

Fakta

Paul Connolly

Ålder: 59 år.

Familj: Hustrun Donna Richmond, 49, och tvillingarna Leila och Caitlin, 9 år.

Bor: Västanträsk, Bygdsiljum.

Aktuell: Redaktör för Norrans nya engelska satsning – norran.se/english

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!