”Stanna” sa de – sedan fick han sparken: ”Jag begriper ingenting”

Efter hundratals övertidstimmar på Northvolt blev den slovenske ingenjören Uroš Lančar chockad över att bli uppsagd samtidigt som mindre erfarna kollegor fick behålla sina jobb.
– Arbetare med hög kunskap sägs upp och de med mindre kunskap behålls. Det är inte logiskt, säger han.

”Teamet på DS2 var fantastiskt. De var de mest innovativa, hårt arbetande människorna jag någonsin har arbetat med. De effektiviserade processer, förbättrade maskinerna, löste problem, arbetade långa timmar, allt.”, säger ingenjören Uroš Lančar som ifrågasätter urvalet av vilka som fått sluta.

”Teamet på DS2 var fantastiskt. De var de mest innovativa, hårt arbetande människorna jag någonsin har arbetat med. De effektiviserade processer, förbättrade maskinerna, löste problem, arbetade långa timmar, allt.”, säger ingenjören Uroš Lančar som ifrågasätter urvalet av vilka som fått sluta.

Foto: Magnus Lindkvist

Skellefteå2025-04-05 01:00

Uroš Lančar, den 44-åriga slovenen, sitter mitt emot Norrans reporter på kaféet, och han är upprörd. Vid intervjuns början, 20 minuter sedan, var han lugn och sansad. Nu är han förbannad.

– Jag kan bara inte fatta det. Teamet på Downstream 2 var fantastiskt. De var de mest innovativa, hårt arbetande människorna jag någonsin har arbetat med. De effektiviserade processer, förbättrade maskinerna, löste problem, arbetade långa timmar, allt. Precis allt du kan begära.

– De arbetade till och med från bärbara datorer hemma för att säkerställa att allt fungerade som det skulle. Till och med teamet på Downstream 1 bad regelbundet om vår hjälp.

undefined
Uroš Lančar ifrågasätter urvalsprocessen över vilken personal som fått sluta: ”Produktionen kommer att bli lidande”, säger han.

Så det var ditt team som fick sluta och det andra som blev kvar?

– Ja, så var det. Det är obegripligt. Arbetare med hög kunskap sägs upp och de med mindre behålls. Jag har frågat, vi har alla frågat. Men vi fick inga svar. Vi har ingen aning om vad kriterierna var för att släppa människor. Jag är inte ens säker på att det fanns kriterier, säger han.

Under tiden på Northvolt befordrades Uroš från operatör till tekniker och slutligen till ingenjör. Han tycks ha varit något av en stjärna. Han skrev till och med en engelskspråkig bruksanvisning för en av maskinerna. Förra året arbetade han 300 timmars övertid.

Uroš har också erbjudits andra jobb under tiden han arbetat för Northvolt. Men då har han tackat nej.

– När jag frågade min chef om vilken framtid jag hade på Northvolt, fick jag höra att de uppskattade mig, att de såg hur hårt jag arbetade. Så jag stannade. Nu ångrar jag mig.

undefined
Uroš Lančar. "Production will suffer. There just aren’t enough knowledgeable staff left."

Han tror att förvaltarna kommer att ångra sina val också.

– Produktionen kommer att bli lidande. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med kunnig personal kvar. De borde fokusera 100 procent på Scania-batterierna, men jag tror inte att de kommer att kunna.

Utöver anseendet med uppsägning har Uroš också lidit ekonomiskt. Hans senaste lön - som skulle komma den 25 mars - kom nio dagar för sent.

– Jag trodde att jag skulle gå in i helgen med en stor fet nolla på mitt bankkonto.

undefined
Under tiden på Northvolt befordrades Uroš från operatör till tekniker och slutligen till ingenjör.

Hur har kontakten varit med alltifrån kommun, bank, hyresvärd – är de förstående?

– Min bank har varit bra, liksom firman jag hyr bil av, men hyresvärden är sämre. De verkar inte bry sig riktigt. Många jag känner säger detsamma.

undefined
Uroš Lančar, och många andra, fick vänta länge på denna månads lön. När Norran träffar honom har han precis fått den – nio dagar för sent: Jag trodde att jag skulle gå in i helgen med en stor fet nolla på mitt bankkonto."

Vad händer nu?

– Jag skickar ut mitt CV. Jag behöver jobba, jag bryr mig mindre om vilken slags jobb jag hittar, jag behöver bara jobba.

Norran har sökt både konkursförvaltaren och Northvolt för en kommentar. Northvolt hänvisar samtliga frågor till konkursförvaltaren Mikael Kubu, som svarar i ett mejl att han har förståelse för den pressade situation de anställda befinner sig i: 

”Konkursförvaltningen har kontinuerligt strävat efter att kommunicera all tillgänglig information så snart det varit möjligt. För att säkerställa transparens har flera informationsmöten genomförts, och berörda medarbetare har erhållit skriftlig information rörande relevanta frågor kring lönegaranti och den fortsatta driften”.

undefined
Northvolts konkursförvaltare Mikael Kubu.

Han förklarar också att många beslut har behövt tas skyndsamt, för att säkra finansieringen av en fortsatt drift:  

”I syfte att skapa en så välfungerande permitteringsprocess som möjligt, givet de rådande omständigheterna, har förvaltningen haft en nära dialog med konkursbolagets HR-avdelning. Det har varit fråga om ett stort antal anställda med olika anställningsformer och varierande förutsättningar i övrigt. 

Detta har medfört att det funnits flera planer för hur processen ska utformas i praktiken, menar Mikael Kubu.

”Vi är fullt medvetna om att denna tid är utmanande för många och att processen kan upplevas som abrupt. Trots de rådande omständigheterna och den betydande tidspressen har vi gjort vårt yttersta för att hantera processen så professionellt och omsorgsfullt som möjligt”, skriver han.

undefined
Uroš Lančar, en av ingenjörerna vid Northvolt, som nu förlorat sitt jobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!