Allt börjar fredagen den 30 september när en man i Skelleftetrakten ringer till polisen och anmäler att han haft inbrott i bostaden och att fyra vapen – tre kulgevär och ett hagelgevär – stulits från ett låst vapenskåp.
När mannen upptäcker den grova vapenstölden sitter nyckeln till vapenskåpet, som normalt sett aldrig ligger framme, placerad i skåpets lås.
Hela tillvägagångssättet och händelser samma dygn gör att mannen direkt misstänker att hans dotter kan ha med det grova vapenbrottet att göra.
När polispatrullen kommer till bostaden säger mannen:
– Jag får omgående en känsla att det är min dotter som ligger bakom stölden. Hon är inne i ett tungt missbruk och ringde mig under torsdagsmorgonen, då hon var i sällskap med en annan person. Jag swishade pengar till dennes telefonnummer när de bad om pengar då de fått soppatorsk samma morgon.
Han berättar också att dottern med sällskap har kört och hälsat på en annan nära anhörig och bett om pengar och ved. Hela detta agerande uppfattas som märkligt eftersom dottern vanligtvis inte brukar besöka den nära anhörige.
Sammantaget finns det tillräckliga misstankar om grovt vapenbrott mot kvinnan och personer i hennes närhet för att polisen ska inleda olika utredningsåtgärder, bland annat spaningsinsatser mot flera adresser där kvinnan och de tre männen kan tänkas befinna sig.
På måndagskvällen den 3 oktober grips samtliga fyra misstänkta i en bostad, vilket Norran kunde berätta om redan ett dygn senare.
– Det jag kan bekräfta är att det handlar om fyra vapen som påträffades i samband med en husrannsakan. Vi misstänker att dessa vapen härrör sig från en vapenstöld som inträffade i Skelleftetrakten den 30 september, lyder beskedet från David Helgesson, polisens grova brott-chef i Västerbotten.
Nu har åklagare Irene Falk väckt åtal mot Skelleftekvinnan och tre andra män – 23, 24 och 26 år – för grovt vapenbrott, att de tillsammans och i samförstånd innehaft de fyra stulna vapnen i bostaden där de greps den 3 oktober.
Utredningen visar också, menar åklagaren, att kvinnan begått stölden av de fyra vapnen som stals från bostaden där hennes pappa bor.
En åklagare ska vid grovt vapenbrott ta hänsyn till platsen för innehavet, vapnets relativa farlighet, antalet vapen och om vapnet innehafts i en sådan miljö att det typiskt sett kan befaras komma till brottslig användning.
De fyra åtalade har en kriminell bakgrund kopplad till missbruk, vilket åklagare Irene Falk tagit fast på.
Till följd av tidskrävande vapenanalyser och de långa väntetiderna vid Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) i Linköping behövde polis och åklagare drygt två månader för att bli klar med förundersökningen.
Polisutredningen visar hur de tre männen hårdnackat i samtliga förhör förnekat all inblandning i det grova vapenbrottet.
En av männen svarar cirka 100 gånger ”Inga kommentarer” på polisens frågor i förhören.
Kvinnan inleder i de första förhören med att förneka brott.
Men i ett polisförhör den 29 november, då hon successivt har konfronterats med den bevisning som polisen arbetat fram, kommer hennes erkännande.
– Det är tidigt på morgonen som jag åker med en kille, som jag inte vill namnge, till min pappas hus. Killen som är med är en som inte blivit frihetsberövad. Jag slår sönder en fönsterruta med en yxa och tar mig in i huset. Jag känner till att det förvaras vapen i huset men jag vet inte exakt var nyckeln ligger, men jag rotar runt och finner den efter en stund, berättar kvinnan i polisförhöret.
Hon beskriver hur hon hittar vapnen i skåpet och att hon i två omgångar bär ut vapnen och ammunitionen till den väntande bilen:
– Jag döljer inte vapnen när jag bär ut dem, jag vill att det ska gå fort. Sedan stänger jag dörren, allt är över på ett par minuter. Vi kör sedan iväg och dumpar vapnen.
Hon får sedan ett flertal frågor från polisens förhörsledare om bilresan, vems bil de åkte i, om vapnen fanns i bilen då fordonet jagas av en polispatrull natten mot den första oktober samt vad som hände efter stölden.
Svaren blir i vissa fall detaljerade, i andra fall vill hon inte kommentera eller påstår att hon inte minns.
Selfiebilderna som polisen hittar i kvinnans mobil vittnar om hur hon beskriver att hon är påverkad av flera substanser vid den här tidpunkten.
Detta faktum kan ha bidragit till ganska gränslösa val hon gör, att begå en inbrottsstöld hemma hos sin egen pappa och därmed begå ett grovt vapenbrott.
Den mest spektakulära delen i förundersökningen är de nämnda selfiebilderna. Det aktuella brottsdygnet tar kvinnan bilder på sig själv där bland annat följande textrader infogats: ”Mot nya äventyr”, ”Riskerar 4,5 år men de ordnar sig” samt ”Robba ett hus på 4 gevär å snutjag å allt, haha”.
Stefan Lundström vid polisens grova brott-avdelning har arbetat med utredningen:
– Kvinnan åtalas ju för inbrottsstölden av vapnen och för grovt vapenbrott, något som hon har erkänt i förhör och som stöds av annan bevisning. De tre männen menar vi har haft kännedom om att det förvarades fyra stulna jaktgevär i bostaden där de greps den 3 oktober.
– Genom olika utredningsåtgärder menar vi att det går att visa att den här konstellationen varit tillsammans aktuell helg och befunnit sig i nämnda bostad efter det att vapenstölden genomfördes. De har inte kunnat undgå att känna till att vapnen fanns i bostaden där de befann sig, tillägger han.
Hur ser du på att kvinnan dels tagit en mängd selfies vid vapenbrottsresan, dels att hon samma dygn skriver att hon hotas av fängelsestraff och att hon ”robbat ett hus på 4 gevär”?
– Det är självklart viktig bevisning, bilderna och tidsangivelserna visar att hon sitter maskerad i bilen ”mot nya äventyr”, som hon skriver. Ett par timmar senare skriver hon att hon hotas av fyra och ett halvt års fängelse – och efterföljande natt kommer selfien med texten om att ”robba huset”.
Förutom ett pågående missbruk: hur kan hennes beteende förklaras?
– Vi är förstås tacksamma att många i de här miljöerna väljer att dokumentera de brott man har gjort. Kanske görs det både för att visa andra kriminella och utifrån den egna självkänslan. Polisiärt gynnas vi att sådant beteende, det är bra bevisning som är svår att prata bort, svarar Stefan Lundström.
Rättegången inleds i Skellefteå den 29 december.