SSR:s landsmöte i Skellefteå: Malå lyfter markfrågan

I morgon startar SSR:s landsmöte i Skellefteå. Ett möte som Malå sameby hoppas ska kasta nytt ljus över skogssamernas utsatta läge när konkurrensen om marken hårdnar i industrietableringarnas spår.

Börje Stenlund, Malå sameby, har tillsammans med kollegor från Maskaure, Mausjaur, Gällivare skogs och Västra Kikkejaure samebyar skrivit en motion om skogssamernas situation till landsmötet.

Börje Stenlund, Malå sameby, har tillsammans med kollegor från Maskaure, Mausjaur, Gällivare skogs och Västra Kikkejaure samebyar skrivit en motion om skogssamernas situation till landsmötet.

Foto: Evelina Eriksson/Lennart Enkvist

Skellefteå2022-05-31 08:00

På onsdag och torsdag i veckan genomför Svenska samernas riksförbund, SSR, sitt årliga landsmöte på Scandic i Skellefteå.

Landsmötet är SSR:s högsta beslutande organ och samlar såväl ombud för samebyar och sameföreningar, som andra intresserade samer och representanter för riksdag, regering och olika myndigheter.

Malå är en av de deltagande samebyarna. Ordföranden Börje Stenlund kommer inte själv att närvara, däremot har han tillsammans med kollegor i Maskaure, Mausjaur, Gällivare skogs och Västra Kikkejaure samebyar skrivit en motion om skogssamernas situation som ska behandlas av landsmötet.

Budskapet är att skogssamebyarna är särskilt utsatta för konkurrerande verksamheter som gruvor, skogsbruk, vindkraft, vattenkraft, infrastruktur med mera och att landsmötet därför borde besluta om att utreda deras förutsättningar att bedriva renskötsel. 

”Skogssamebyarna har under lång tid sett renbetesmarkerna minska, och intrången som ligger till grund för detta har gett enorma konsekvenser på markbetet, vilket aldrig mera kommer att bli återställt i ursprungligt skick”, heter det bland annat.

Börje Stenlund beskriver läget som tufft.

– Vi håller på att passera en gräns där det inte längre går att bedriva en funktionell renskötsel, säger han.

Vad hoppas du uppnå med motionen?

– Att folk ska få upp ögonen för problematiken. När vi diskuterar med ett bolag säger de ”det blir en fläck på kartan, det gör ingen större skada”. Men sedan väntar fem-sex andra bolag som vill sätta upp parker bredvid. Då är snart hela kartan full.

I övrigt ser han ekonomin som den viktigaste frågan för landsmötet.

– Vi får inte låna pengar, renskötseln fungerar inte som säkerhet. Det drabbar framförallt våra yngre, då kan vi inte göra någon generationsväxling. Och om vi ger bort våra företag till ungdomarna har vi ingen pension, säger Börje Stenlund.

Den punkt som arrangörerna har pekat ut som huvudfrågan under landsmötet är utredningen om en ny renskötsellag och Sametingets uppdrag kring samebyarnas interna organisation.

Att det sker en förändring där är också något som Börje Stenlund ser fram emot:

– Det är bra om lagen revideras. Den börjar bli gammal, vi lever ändå på 2020-talet.

SSR bildades 1950 och har alla Sveriges 44 samebyar och 17 sameföreningar som medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!