Språkförbistring i hemtjänsten ledde till akutenbesök

Hemtjänstpersonalen förstod inte att brukarna var sjuka på grund av bristande språkkunskaper, och det ledde till att en av brukare hamnade på akuten. Nu har händelserna anmälts enligt lex Sarah.

Enligt Sonny Bergmark satsar regeringen pengar på utbildning av vårdbiträden. Kommunen har också en satsning på intern utbildning av personal inom omsorgen.

Enligt Sonny Bergmark satsar regeringen pengar på utbildning av vårdbiträden. Kommunen har också en satsning på intern utbildning av personal inom omsorgen.

Foto: Jenny Petersson

Skellefteå2020-09-18 15:30

”Man har helt enkelt inte förstått allvaret i situationen", skriver anmälaren.

Anmälaren har fått detta berättat för sig av brukare. Hen har dessutom behövt skicka in en brukare akut till sjukhus för åtgärd på grund av språkförbistringen. I ett fall har det lett till en lång behandling av något som hade kunnat behandlas tidigare om bedömningen varit rätt från början. I ett annat fall har det lett till mycket smärta då en brukare inte kunnat kissa på flera timmar. Hen kördes efter lång väntan till akuten och blev inlagd. Det fanns dock inget akut hot eller risk för de berörda.

Enligt anmälaren har hen pratat med ansvarig chef och sagt att ”läget är illa när dom gamla inte ska få känna sig trygga vid behov av hjälp vid insjuknande, för att personal saknar utbildning och språkförståelse.” Hen föreslår utbildning och kompetens som en åtgärd.

– Det är inte bra att vi har medarbetare med så låga språkkunskaper att det sker misstag. Jag hoppas det tillhör ovanligheterna, säger Sonny Bergmark, verksamhetschef vid hemtjänsten.

Några specifika språkkrav ställs inte vid rekrytering.

– Vi önskar i första hand anställa undersköterskor och vill ha så hög kompetens som möjligt, men det är inte alltid möjligt. Vi gör ett urval via intervju, säger han och tillägger.

– Har vi personer anställda som är så språksvaga behöver vi stötta och ge handledning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!