Hade sportlov på is – i ny klubb med nytt koncept

Det var piruetter och snurrar i Kopparhallen på sportlovet. Då hölls konståkningsläger i regi av nybildad förening: ”Vi vill vara en inkluderande förening”, säger ordförande Sofia Ungh.

Så här kul hade alla deltagare på sportlovets konståkningsläger i Kopparhallen. Längst bak i bild tränarna Melina och Sean.

Så här kul hade alla deltagare på sportlovets konståkningsläger i Kopparhallen. Längst bak i bild tränarna Melina och Sean.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2023-03-11 08:00

Den nya konståkningsföreningen såg dagens ljus i december 2022, som Norran skrivit tidigare. Den heter Northern Lights Figure Skating Club. 

På sportlovet höll de tredagarsläger på Kopparhallen i Ursviken – ett läger som samlade många medlemmar, och även ickemedlemmar, i klubben. En av deltagarna var tolvåriga Alice Näslund som har hållit på med konståkning sedan hon var nio år. 

– Det bästa med konståkning är att man får uttrycka sig själv på isen. Lägret är roligt och det är trevligt att få tillbringa tid med sina gamla tränare, säger hon. 

Vad är svårast tycker du?

– Jaa, det är nog dubbel ögel, säger hon och åker iväg. 

För oinvigda kan nämnas att det är ett hopp. 

undefined
Alice Näslund gör en piruett.

Lägrets deltagare coachades av namnkunniga duon Melina Lundström, som kommer från Linköping och är bosatt i Umeå. Hon ingår i domarpanelens tekniska team på nationell basis och har mångårig erfarenhet som tränare och koreograf, bland annat för Disney on ice, samt australiensaren Sean Abram, tidigare tränare i Skellefteå konståkning. 

Nu åker han runt i landet och håller event, privatlektioner och kurser i konståkning. Han har också koreograferat och medverkat i Disney on ice och är domare på internationell nivå. Sedan 1985 har konståkning varit en stor del i hans liv. 

Sean Abram säger att konståkning är i ropet, att fler och fler vill börja med konståkning, inte minst i Skellefteområdet. 

– Vårt mål är att utveckla konståkning för alla i Skellefteå, säger han. 

undefined
Eila Ungh gillade lägret och övningarna.

Duons filosofi är att konståkning ska läras ut på ett lekfullt sätt. Och det märktes under ispassen. De varvade superseriös coaching med spex och lockade fram en hel del skratt bland deltagarna. Precis enligt deras egen filosofi. 

Vad är svårast att lära ut? 

– Det är individuellt men det viktigaste är att lära ut självförtroende, säger Sean Abram och Melina Lundström tillägger: 

– De här eleverna är väldigt engagerade och duktiga. 

undefined
Tränarna Melina Lundström och Sean Abram.

Deltagarna delades in i grupper – kopplat till hur långt åkarna kommit i sin utveckling. Sedan tränades bland annat balans, stabilitet och olika rörelser till musik. 

Ordförande Sofia Ungh fanns på plats för att tillsammans med andra föräldrar sköta logistik och annat. Hon säger att det blev väldigt lyckat. 

– Vi hade ordnat både lunch och mellanmål så att föräldrarna skulle slippa fixa det och våra åkare verkar jättenöjda med lägret. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!