Spikning och rymdtema på ForskarFredag i Skellefteå

Årets tema för ForskarFredag var ”Rymden”, där det förutom föreläsningar och utställningar kring detta tema, även behandlades ett flertal andra ämnen kopplade till forskning vid Campus Skellefteå. Det hela avslutades traditionsenligt med en ceremoni där doktorander spikade sina avhandlingar.

Benedikt Neyses spikar upp sin doktorsavhandling.

Benedikt Neyses spikar upp sin doktorsavhandling.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2019-09-27 20:00
undefined
Samsom Teeldebrhan, Fihawi Zeremariam och Emma Karnaukhova testar en multi-touchskärm från Nuiteq.

ForskarFredag vänder sig främst till gymnasieelever och till allmänheten. Och det var en god tillströmning av folk som kom till Campus Skellefteå.

– Vi har inte räknat antalet besökare ännu men det brukar röra sig om cirka 600 personer, berättar Torunn Törnblom, kommunikatör vid Skellefteå kommun som arrangerade ForskarFredag.

De tre doktorander vars avhandlingar spikades var José Couceiro och Benedikt Neyses, Luleå tekniska universitet samt Magdalena Johansson, Umeå universitet. Dessutom hängde Olena Myronycheva och Johannes Huber, Luleå tekniska universitet upp sina licentiatuppsatser.

undefined
Elias Lundgren testar att skriva med en 3D-penna.

Stiftelsen Rönnbärets stipendier delades ut till Håkan Wallin, Robert Brännström, Sarah Rönnberg och Olle Hagman, Luleå tekniska universitet samt till Margareta Brännström, Umeå universitet.

Den forskare som stod för föreläsningen om rymden var Anita Enmark, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet i Kiruna. På Campus Skellefteå visades också utställningen "Abstract Space", där ungdomar från Skellefteå jobbat tillsammans med konstnären Jacob Dahlgren. Fakta om månen presenterades i utställningen "Forward to the moon" och T2 och Idélabbet visade hur 3D kan vara till hjälp för astronauter i rymden.

undefined
Benedikt Neyses spikar upp sin doktorsavhandling.

En annan av föredragshållarna var Karl Andersson, tillförordnad verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik på Luleå tekniska universitet i Skellefteå. Han berättade om vad som händer kring utvecklingen av den femte generationen mobiltelefoni, 5G.

– Den öppnar helt nya möjligheter och kan ta industrin till en helt ny nivå och revolutionera hur industriell produktion bedrivs som tidigare tekniksprång likt ångmaskinen, elektrifieringen och robotiseringen gjort, säger han.

undefined
Doktorander, licentiater och stipendiater .

Tidigare i år etablerade Luleå tekniska universitet en 5G-testbädd på Campus Luleå. Den invigdes den 24 juni.

– Hittills har vi genomfört fyra konkreta tester där. Vi inleder nu ett samarbete med Uleåborgs universitet där det finns ett stort kunnande kring mobiltelefoni eftersom Nokia haft sin bas där, berättar Karl Andersson.

undefined
"Vi räknar med att om 5-10 år vara ledande i Sverige kring frågor som berör trådlös kommunikation, säger Karl Andersson.

Hittills har man i testbädden enbart arbetat med 5G utomhus men nu ska forskarna även se hur detta kan fungera inomhus via ett projekt som finansieras av Kempestiftelsen.

– Vi räknar med att om 5-10 år vara ledande i Sverige kring frågor som berör trådlös kommunikation, avslutar Karl Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!