– Det är speciellt viktigt att politikerna får kunskap om vad som händer i spelbranschen häruppe. Fortfarande ser alltför många det här som enbart en hobbyverksamhet, säger Therese Mossberg, kommunikationschef vid Arctic Game Lab som är en regional satsning på spelbranschen i norra Sverige, där kommunerna Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå och Boden ingår.
Målsättningarna för Arctic Game Lab är 1 000 spelstudenter, 100 spelstudios och
10 spelsuccéer.
2015 fanns det 60 spelutvecklare i Norr- och Västerbotten. Nu är siffran uppe i 400 personer. Antalet spelstuderande ökar också år efter år. Både i Skellefteå och Boden har det startats flera nya spelutbildningar under de senaste åren.
– När Arctic Game Lab startade fanns det 6 företag inom spelbranschen häruppe medan det nu finns 70. Projektets mål var att tio nya spel skulle utvecklas, medan takten istället har legat på 10–12 nya spel per år, berättar Therese Mossberg.
Ett annat framsteg är andelen kvinnliga spelutvecklare. När projektet började låg den siffran på 7 procent. Nu närmar man sig 20 procent.
En av testarna på eventet i Luleå var Daniel Sjögren (S), ordförande för kulturnämnden i Skellefteå.
– Det är mycket positivt med den snabba utvecklingen av spelindustrin i Skellefteå och i norra Sverige. Jag ser det här som en viktig del i ”det nya Skellefteå” som nu växer fram, säger han.
Daniel har tidigare spelat en hel del själv.
– Jag skulle vilja spela mer än jag gör men tiden räcker inte riktigt till längre.
Ett spel som han gillar skarpt och som passar bra in i hans roll som politiker är Democracy, även om det inte är lokalproducerat. Det är ett strategispel som går ut på att som statsminister skapa ett bra samhälle.
–Det är riktigt lärorikt eftersom man måste tänka på helheten för att lyckas. Jag brukar i spelet satsa friskt på utbildning och kultur vilket visat sig vara en framgångsfaktor. Som mest har jag suttit som statsminister i sex mandatperioder. En gång stoppades jag genom att bli skjuten av en högerextremist, berättar Daniel Sjögren.
Under speleventet i Luleå fick han upp ögonen för spelet World Hockey Manager som utvecklats av Gold Town Games i Skellefteå.
– Jag startade där laget Örvikens IK som jag nu ska ta till elitserien. Vi hade en gång i tiden ett hockeylag i Örviken, ÖMOS, så det här blir något av en comeback, säger Daniel Sjögren.
Fanny Lindström, greenkeeper hos Skellefteå Golfklubb och välkänd Kendoprofil, fanns också på plats för att testa spel. Hon har spelat en hel del tidigare men precis som för Daniel räcker inte tiden till längre.
– Fast när vi i Shimbukan Skellefteå Budokubb har våra fester brukar vi ibland passa på att spela spel. Det är ett bra sätt att umgås på ett avslappnat sätt, berättar hon.
En av hennes favoriter under speleventet i Luleå var Skellefteföretaget Flattail Studios spel Last Farwell som släpptes som en betaversion i förra veckan.
– Grafiken är väl inte färdigutvecklad ännu men jag gillade de zoombies som finns i spelet. De är härligt äckliga.
Fredrik Hansson (S) kommunalråd i Luleå, spelar själv några gånger per vecka och då handlar det om det Dota 2 som är ett actionorienterat strategidatorspel med fantasytema.
– Jag spelar då cirka 1,5 timme innan det är dags att gå och lägga sig. Det är ett bra sätt att slappna av och rensa skallen från arbetstankar, säger han.
Han ser en mycket ljus framtid för spelindustrin i norra Sverige.
– Skellefteå och Boden har slagit an tonen och allt fler spelbolag startas och etableras också i Luleå. Det här är bara början. Det är kul att se så många talanger det finns häruppe inom det här området.
När det gäller de lokalproducerade spelen fastnade han bland annat för Mad Skills Motocross, som skapats av företaget Turborilla som har studios i Umeå och Skellefteå och där grundaren Tobias Andersson kommer från Överkalix. Numera bor han i Luleå.
– Det kommer jag helt klart att fortsätta med.
Mad Skills Motocross tilltalade också Claes Nordmark (S) kommunalråd i Boden. Han gillade även Unravel som är ett pusselspel, utvecklat av spelstudion Coldwood i Umeå.
– Unravel passar bra att spela tillsammans med barnen, säger han.
Claes passade också på att testa Hayfever som utvecklats av Bodenföretaget Pixadome.
– Ett riktigt bra retrospel som påminner en hel del om Super Mario Bros.
Själv deltar han regelbundet i Quizkampen som är en frågesportapp där det handlar om att vara bäst på allmänbildning.
Han konstaterar att Boden har fått bra fart på sin spelindustri.
– Det beror till stor del på att vi liksom Skellefteå startat ett flertal utbildningar i spelutveckling. Nästa år kommer vi att ha 200 studerande vid Boden Gamecamp som är en integrerad del av Bodens Business Park. Vi har haft företag från andra länder som etablerat sig i Boden och utländska spelutvecklare som valt att flytta hit, berättar han.
Ett nytt koncept som nu ska testas i kommunerna som ingår i Fyrkanten är att arrangera LAN ute i ett antal byar.
– Sedan blir det en final i Boden.
Under eventet testade de inbjudna också några andra lokalproducerade spel och deras gemensamma slutsats är att det som händer på spelområdet i norra Sverige är häftigt.
Att spelindustrin är i stark utveckling kunde konstateras när rapporten Spelutvecklarindex 2020 presenterades i förra veckan. I den konstateras att under 2019 växte de svenska spelutvecklarnas omsättning med 27 procent och uppgick till 24,3 miljarder kronor 2019. Siffran kan jämföras med Sveriges export av järnmalm och pappersmassa som båda var värda cirka 25 miljarder kronor 2019, enligt SCB.
2019 fanns det 442 spelutvecklingsföretag i Sverige med 8 579 personer anställda, en ökning med drygt 175 procent på fem år.
– De senaste årens starka utveckling fortsätter. Det finns inget tecken på avmattning inom överskådlig tid. Den här rapporten visar inte heller den så kallade corona-effekt som ökat försäljningen under 2020. Vad det innebär konkret får vi se nästa år, säger analytikern Kajsa Grafström som skrivit rapporten.
Per Strömbäck, talesperson på Dataspelsbranschen konstaterar att företagen har fortsatt svårt med kompetensförsörjningen, det innebär att arbetstillfällen hamnar i utlandet.
– Här finns mycket kvar att göra i form av mer resurser till utbildning och förenklad arbetskraftsinvandring, menar han.