Det var i fjol som projektet startade i Skellefteå. Bakgrunden till projektet var att projektledaren Bror Sundqvist fick ta del av en studie som gjorts på Trondheims ortopediska klinik i Norge som visade på att patienter som är i miljöer med trä inte bara mår bättre, utan också möjligtvis kan tillfriskna snabbare.
– Det hade fått fram intressanta resultat, bland annat att patienterna hade en lägre puls och blodtryck där det fanns träpaneler. Men de norska forskarna var försiktiga med att dra slutsatser. Men vi kände att vi ville gå vidare med detta.
Projektet i Skellefteå består av tre delar. Det handlar om att mäta hur patienterna mår, hur luftklimatet påverkar och hur designen i rummet påverkar patienterna.
– Vi började egentligen i årsskiftet 2019/2020 med projektet men vi fick avbryta på grund av pandemin, förklarar projektledaren Bror Sundqvist.
På Skellefteå lasaretts ortopedavdelning har de fått låna två rum. Det ena är ett vanligt patientrum som är målat och ett rum där de klätt rummet med 21 millimeter tjocka träpaneler på två väggar. Totalt är 42 procent av rummet täckt med trä. De har två försöksgrupper med 30 personer i varje för att kunna jämföra resultaten. Det handlar bland annat om synintryck och lukt. I rummet där de har träpanelerna finns också skåpluckor av massiv furu.
– Vi försöker få svar på om man kan få ett kortare tillfrisknande med hjälp av träpaneler, hur patienterna reagerar, om vistelsetiden påverkar. Men det är många faktorer som inverkar. Vi vill se vad panelerna gör och om återhämtningen blir bättre för patienten. Vi har också en hjärtfrekvensmätare dygnet runt, berättar Bror Sundqvist och fortsätter:
– Vi mäter mående, såsom upplevd oro, smärta och trötthet hos patienterna som vistas bland trämaterial och jämför det med patienterna som vistas i traditionella patientrum. Men det är strikta regler för att få stoppa in trä. Det ska vara brandhämmande och gå att torka av med sprit.
De har hittills gjort åtta mätningar på inomhusmiljön i rummet. Olena Myronycheva, mikrobiolog på Luleå tekniska universitet i Skellefteå är den som gjort testerna. Hon samarbetar också med forskare i Umeå och en i Stockholm.
– De första luftmätningarna visade inte på några störande ämnen eller besvärande lukt. Och den kliniska undersökningen får vi svar på först nästa år eftersom vi måste avbryta igen.
Anledningen till det nya avbrottet är på grund av att Skellefteå lasarett ska renovera på våningarna ovanför. Bror och hans kollegor hade tänkt hålla på med projektet fram till årsskiftet för att samla in data men nu måste de avbryta. De hoppas kunna börja om i januari-februari nästa år med det kan dröja.
I forskargruppen ingår experter inom medicin, luftklimat och mikrober samt arkitekter, formgivare och producenter av träprodukter. På utvalda ytor görs mätningar på bakterier och mögel. De gör också mätningar för att titta på temperatur och luftfuktighet.
Till nästa höst ska de ha klart de kliniska testerna.
– Då får vi veta hur det har gått. Responsen på patienterna är det som är det intressanta. Tålamod är nyckelordet, avslutar projektledaren Bror Sundqvist vid LTU Skellefteå.