Norran kunde i slutet av augusti berätta att en 41-årig man och en 35-årig kvinna, som just nu har Boliden som bostadsadress, häktades inom ett dygn av Skellefteå tingsrätt.
I mitten av september kom åtalet mot mannen och kvinnan.
41-åringen åtalades bland annat för en misstänkt grov misshandel på torget i Skellefteå den 14 augusti. Totalt fanns nio åtalspunkter, rättegången avslutades i torsdags.
Åtalet mot den 35-åriga kvinnan gällde en misshandel mot en annan kvinna intill Sankt Olovs kyrkan i Skellefteå den 25 augusti.
Åklagaren menade att utredningen visade att offret slagits i ansiktet, dragits ned på marken och därefter sparkats eller stampats i huvudet.
Vid rättegången berättade kvinnan som misshandlades:
– När jag låg på backen så stampade hon på mig. Jag svimmade och när jag vaknade var polisen på platsen. Direkt efteråt hade jag en stor bula mitt i pannan.
Den åtalade Skelleftekvinnan hade ”diffusa minnen” från händelsen men beskrev hur de två kvinnorna hade slagit varandra efter ett bråk om en mobiltelefon som kastades i marken.
– Men jag använde inget våld mot henne när hon låg ner, förklarade kvinnan.
I onsdags kom Skellefteå tingsrätts dom där hon döms för att bland annat ha sparkat det liggande offret i huvudet, vilket styrks av ett vittne som såg hur kvinnan ”sparkades hårt i huvudet”.
Påföljden bestämdes till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Missköts denna väntar sex månaders fängelse.
– Det var en ganska ful misshandel med våld mot en liggande person. Vittnet har också en betydligt mera målande beskrivning av misshandeln än min klient, vilket tyder på att hon inte uppfattade allt våld som hon utsattes för. Både jag och åklagaren ansåg att det skulle ha blivit upp mot ett års fängelse ifall fängelsestraff valts som påföljd, säger målsägandebiträdet Carolina Nilsson.
Åklagare Irene Falk, Carolina Nilsson och 35-åringens advokat Fredrik Björk var överens om att en omfattande behandlingsinsats var den lämpligaste påföljden för kvinnan utifrån bakgrunden med missbruk och kriminalitet.
– Det är en väldigt lämplig bedömning som tingsrätten gjorde i påföljdsfrågan. Det var något som vi önskade, nu hoppas vi att det här blir bra, säger Fredrik Björk.
Hon förekommer i 21 avsnitt i belastningsregistret, hon släpptes fri så sent som den 27 maj i år efter ett fängelsestraff för bland annat försök till grov stöld.
Frågan är då: vilken behandling ska den dömda kvinnan genomgå?
Ja, hon har överförts till ett behandlingshem som har som specialinriktning kvinnor mellan 23 och 59 år som har ”en beroendeproblematik och ofta i kombination med annan psykisk ohälsa”.
Behandlingsplanen som finns utgår ifrån bland annat så kallad kognitiv beteendeterapi. Behandlingen inkluderar bland annat samtal, terapi, gruppterapi, kartläggning och personens sjukdomshistoria.
Institutionsbehandlingen ska pågå i sex månader, därefter fortsätter det med behandlingsprogrammet ”Entré” i frivårdens regi ”för personer som vill och behöver hjälp med att bryta ett mönster av våldsbrottslighet”.
Den totala behandlingstid är ett och ett halvt år.
– Behandlingsplanen är tillräckligt ingripande för att det också ska vara den lämpligaste påföljden, säger åklagare Irene Falk.