Skellefteföretaget Leosol arbetar med energieffektivisering för företag och privatpersoner, med hållbarhet i fokus. Med enkla medel kan de bidra med konkreta tips för minskad miljöbelastning, vilket också ofta innebär en ekonomisk förtjänst. Under nio månader har Friskvårdskompaniets delägare Mikael Karinen samarbetat med företaget, och tycker att det har varit en spännande resa.
– Vi har lärt oss mycket under dessa månader. Vi har alltid arbetat med miljöfrågor av olika slag, men det är inte förrän nu vi har sett en markant skillnad, både vad gäller energiförbrukning, men också en ekonomisk skillnad, säger Mikael Karinen.
Anläggningens inomhusmiljö var i stort behov av kontroll. Byggnaden är komplex, och verksamheten likaså.
– Under dygnet varierar det kraftigt med folk som tränar, och ventilationen behöver justeras efter det. Därför behöver också värmen och kylan i träningslokalerna anpassas. Duschen används ju också mer eller mindre under vissa tider, säger han.
Enkla åtgärder
Emelie Lundberg, energiingenjör på Leosol, berättar hur de bidragit till Friskvårdskompaniets minskade energiförbrukning.
– Vi har arbetat med anläggningens ventilationssystem som nu är behovsstyrt. Även vatten och värmesystem har vi sett över, till exempel begränsat värmen i elementen. Vi har minskat vattenflödet i kranar och dusch, men också sänkt temperaturen på vattnet, säger Emelie Lundberg.
Många justeringar har gjorts, men med mycket enkla medel. Leosol fokuserar på att ta till vara på den befintliga inredningen. I Friskvårdskompaniets fall har de endast bytt ut någon termostat som inte fungerat.
– Ur ett hållbarhetsperspektiv skulle jag säga att du inte ska byta saker bara för att byta. Gör det bästa av det du har, säger Emelie Lundberg.
Fortsätter arbetet
Med hjälp av små justeringar har Friskvårdskompaniet under nio månader sparat mellan 50 000 och 60 000 kronor. Under dessa månader har de även sparat energi som motsvarar användandet för tre normalvillor.
– Vi kommer fortsätta med miljöarbetet när vi ser vilken skillnad det blivit. Miljömässigt tjänar vi på det, det blir bara en bonus att vi också tjänar på det ekonomiskt, säger Mikael Karinen.