Spännande forskning om Northvolts etablering

Här är ett antal aktuella affärslivsnyheter från regionen:

Moa Hedström forskar om vad Northvolts etablering lett till.

Moa Hedström forskar om vad Northvolts etablering lett till.

Foto: Sara-Lena Brännström

Skellefteå2024-06-14 09:00

Nyheten i korthet

  • Forskare vid Umeå universitet undersöker hur Northvolts miljardinvestering påverkar Skellefteås utveckling. Studien, delfinansierad av Skellefteå kommun och tar sikte på att förstå hur en stor etablering förändrar samhällsplaneringen.
  • 15 stipendiater från universitet i Uppsala, Umeå och Luleå samt yrkeshögskolor i Skellefteå har utsetts till Sammes sommarstipendiater 2024. De erhåller 40 000 kronor var för att utvecklas i utbildningsrelaterade projekt.
  • Skellefteföretaget BeOneNorths affärssystemprojekt med discgolftillverkaren Latitude 64 har utsetts till Årets Affärssystemsprojekt av HerbertNathan & Co. Projektet påbörjades i februari 2023 och slutfördes i september samma år.

Forskare vid Umeå universitet ska undersöka hur Northvolts miljardinvestering påverkar Skellefteås utveckling. Projektet, som delfinansieras av Skellefteå kommun, kommer att följa samhällsplaneringen under fyra år och omfattar intervjuer med tjänstemän, politiker och kommunledning.  Den första av tre delstudier har redan genomförts i form av intervjuer med nyckelpersoner som jobbat för att attrahera privata investerare till Skellefteå. Resultaten visar bland annat att hastigheten och skalan på den här typen av gröna megaprojekt innebär att samhällsplaneringen inte går att genomföra på det vanliga sättet. "Vi vill försöka förstå på djupet hur förutsättningarna för planering förändras vid en så stor etablering och hur det upplevs av kommunen, säger forskaren Moa Hedström i ett pressmeddelande.

undefined
Sammes sommarstipendiater 2024.

15 stipendiater har utsetts till Sammes sommarstipendiater 2024. Dessa har fått 40 000 kronor vardera i stipendium för att under sommaren få möjlighet att få utvecklas i projekt som har skarp koppling till den utbildning de går. Stipendiaterna kommer i år från Uppsala universitet, Umeå universitet, Luleå tekniska universitet samt från yrkeshögskoleutbildningar i Skellefteå. Efter redovisningen av projekten beslutas vilket projekt som ska få ytterligare 100 000 kronor i stipendium som det mest värdefulla.

undefined
Teamet bakom Årets Affärssystemprojekt.

Skellefteföretaget BeOneNorths införande av ett nytt affärssystem hos discgolftillverkaren Latitude 64 har utsetts till Årets Affärssystemsprojekt. Utmärkelsen delas ut av HerbertNathan & Co, marknadsledande i Skandinavien inom rådgivning och upphandling av affärssystem. "Vi är stolta och glada, det här ger eko i branschen", säger Jan Stenberg, vd på BeOneNorth i ett pressmeddelande. BeOneNorth startade projektet hos Latitude 64 i februari 2023 och gick i mål i september samma år. 

undefined
"Det skulle förvåna mig om inte fler metall- och gruvaktörer började kika på den här typen av techlösning och går i Bolidens fotspår framöver," säger Martin Götesson.

Boliden ska installera mobila laddstationer för sina batteridrivna gruvmaskiner i Kristineberg. Initialt handlar det om tre stationer och Boliden har tecknat ett avtal med techbolaget E-mobility i Borlänge, som ingår i koncernnen Soltech Energy, om utvecklingen av laddstationerna. Laddcontainern ska vara enkel att flytta i takt med att gruvan byggs ut. "Det skulle förvåna mig om inte fler metall- och gruvaktörer började kika på den här typen av techlösning och går i Bolidens fotspår framöver," säger Martin Götesson, vd på E-Mobility, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!