Fler än sex tusen högstadieelever från skolor runt om i Sverige har under hösten tävlat i matlagning. Tävlingen utförs i fyra olika steg skoltävling, stadsfinal, kval till riksfinal och slutligen riksfinal som sedan ska avgöras i Stockholm.
– Tanken är man höjer nivån på utbildningen. Nu är kockyrket så mycket bredare än förr. Man kan till exempel jobba i matbutiker, produktionskök som kock eller som matbloggare. Och det är bra tillfälle att öka intresset för branschen. Det har varit lite svår att fylla platserna på utbildningarna och samtidigt som det är brist på personal. Krögare hör av sig varje dag för att de har svårt att hitta personal, säger Jonas Markström, yrkeslärare restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Niondeklassare
Det var full aktivitet i köket på Campus när Skellefteås stadsfinal skulle utse ett vinnande lag. De som deltog i finalen var niondeklassare från Morö backe skolan, Örjansskolan och Tundalsskolan från Robertsfors.
Dagen till ära fick eleverna en huvudråvara av vegetarisk färs att utgå ifrån och en råvarulista som innehöll bland annat mejeriprodukter, grönsaker, kryddor och basvaror. Inga andra råvaror eller kryddor fick användas i tävlingen. Av dessa varor skulle de laga en varmrätt i tre portioner. Medan juryn gick runt och bedömde, jobbade eleverna på för fullt. En av dem var Tommie Edvardsson från Morö backe skolan som hackade lök och chili i en väldig fart till deras maträtt som de redan hade ett namn på Vegonese.
Att de gör ett provstek på färsen, är ett plus.
– Det här är riktigt spännande och ännu roligare om vi får åka till Stockholm på riksfinal, säger Tommie Edvardsson och jobbar vidare.
Och vinnande lag blev lag 1 från Örjansskolan med Tilda Holmberg, Tindra Skjöld och Linnea Lundgren med motiveringen:"Rätten var saftiga färspett med chilisting serverade med frasiga potatiskroketter och en syrlig sås. Modern, aktiv rätt med hög teknisk svårighetsgrad mycket väl utförd med höga smaker och fin färgkomposition".