Med kanot genom en annan del av stan

Mellan holmarna i älven öppnar sig en del av staden som för många Skelleftebor är outforskad. ”Vi är mitt i stan, det kan nästan vara svårt att förstå”, säger Peter Lundström när han försiktigt manövrerar kanoten in i de trånga passagen mellan två av holmarna.

Peter Lundström, Swenature, styr kanoten genom den lilla forsen mellan Storholmen och Karl-Fredriksholmen.

Peter Lundström, Swenature, styr kanoten genom den lilla forsen mellan Storholmen och Karl-Fredriksholmen.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2021-07-24 13:00

Solen skiner och det är alldeles stilla ute. Älven ligger blank och inbjudande när Peter Lundström låter kanoten glida ner i vattnet. Så fort man sitter ner i kanoten ändrar stan karaktär. Att se sin hemstad från vattnet är att se den med nya ögon, allt blir annorlunda och ändå så bekant. 

 – Har du inte sett Skellefteå från älven tidigare så är det något du borde prova. Det är fantastiskt fint, ibland kan du nästan inte förstå vart du är. Fler borde passa på, älven är så lättillgänglig, säger Peter Lundström som efter ett par paddeltag är ute i Skellefteälvens strömfåra. 

undefined
Bonnstan tes sig helt annorlunda när man får se den från älven.

Peter Lundström bor på Sunnanå, alldeles vid älven, och driver turistföretaget Swenature. Under sommaren hyr han ut kanadensare och kajaker, anordnar guidade kanotturer samt arrangerar olika former av företagsevent. Kanotverksamheten har han hemma på Sunnanå. De flesta som hyr kanot av Peter paddlar i Skellefteälven som ligger cirka 100 meter från Peters hus. 

 – Jag har stabila kanadensare och kajaker, det är inget problem även om du inte har paddlat tidigare. 

undefined
När man färdas i en kanot kommer man nära djurlivet.

När man tar sig fram i en kanot, vilket oftast sker ljudlöst, kommer man nära djurlivet. Varken fåglar ett fiskar verkar bli rädda, berättar Peter.

 – Från mitten av juli och hela hösten kan man få se laxar hoppa runt kanoten. Det är häftigt.

undefined
Solljuset är förtrollande när det letar sig in mellan lövverket och lyser upp det spegelblanka älvsvattnet.

Trevligast är att paddla mellan öarna, mellan Lejonströmsbron och Parkbron. Där går strömfåran på södra sidan av älven, men mellan holmarna och på den norra sidan är vattnet både grunt och lugnt. 

 – Vi har flera fina öar som Storholmen, Ytterholmen, Karl-Fredriksholmen och Kyrkholmen. Men det finns fler öar, små öar som man kan paddla mellan. 

undefined
Varje holme är som en egen liten värld, en värld mitt i älven och mitt i stan.

Efter någon minuts paddling styr Peter in kanoten mellan Storholmen och Karl-Fredriksholmen. Här händer det grejer. Passagen in mellan holmarna är trång och grund, vattnet tar fart och bildar en liten forsande strömfåra. Kanoten glider lätt och enkelt genom den lilla forsen. Inne mellan holmarna kommer man till en helt annan värld, lång bort från stadslivet. Men avståndet till stan är bara en illusion, vi befinner oss fortfarande bara drygt en kilometer från Möjligheternas torg i centrala Skellefteå. Vi är alltså fortfarande mitt i stan, i en del av staden som många aldrig har fått uppleva.

Tips

Peter tipsar om andra kanotutflykter

1. Petikån: Sätt i kanoten nedströms forsen vid Svansele dammängar och paddla ner till Petiknäs. En trevlig och lugn paddling.

2. Kågefjärden: Ett enkelt och trevlig ställe att uppleva havet. Finns flera öarna att besöka i närheten av Kågehamn.

3. Byskeälven: Sträckan Åselet till Fällfors är en trevlig dagstur i vår vilda Byskeälv. Sträckan går att halvera genom att starta i Småforsarna. Vid Småforsarna är det lämpligt att bära kanoterna förbi forsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!