Sommarteatern inställd – på grund av stöld och vandalisering

På onsdagseftermiddagen fick de som köpt biljetter till Västerbottensteaterns sommarföreställning ”Spelman på taket” ett oväntat meddelande: föreställningen ställs in på grund av vandalisering och stöld. ”Det är jättetrist”, säger Challa Gustavsson, teaterchef.

Sommarteatern blev inställd på grund av stöld. Hör arrangör, besökare och skådespelare berätta.

Foto: Johanna Sandgren

Skellefteå2024-07-03 17:26

Nyheten i korthet

  • Västerbottensteaterns sommarföreställning ”Spelman på taket” ställdes in på onsdagen. Det på grund av stöld och vandalisering.
  • Arrangörer, besökare och skådespelare uttrycker sin besvikelse – däribland Ingrid MEtelius som rest från Jokkmokk för att se teatern. ”Det är en stor besvikelse. Vi har ju laddat för det här”, säger hon.
  • Trots initiala farhågor om att även torsdagsföreställningen skulle ställas in, bekräftade marknadschefen Kalina Wallenberg senare att all nödvändig utrustning hade samlats in. Torsdagens föreställning spelas som planerat.

Det var runt klockan 15.30, när scenmästaren kom till Medleforsparken där föreställningen skulle hållas, som man upptäckte att utrustning fattades.

undefined
”Det är ju värst för publiken – det är det absolut tråkigaste”, säger Kalina Wallenberg, presskontakt och marknadschef på Västerbottensteatern.

– Det är den teknik vi behöver för att köra föreställningen. Den stora tekniska utrustningen för att få ljud på skådespelarna och sådant. Det är fruktansvärt tråkigt, säger Kalina Wallenberg, marknadschef och presskontakt.

Challa Gustavsson, teaterchef, säger att de jobbar för att få allt i rullning igen.

– Vi försöker reda i hur vi ska identifiera vad som är stulet. Vi ska så snabbt som möjligt införskaffa nya grejer så vi kan köra så många föreställningar som möjligt, sa hon vid 17-tiden.

undefined
Baslådan är uppbruten och tömd på innehåll.
undefined
Baslådan var det enda i teknikväg som var trasigt.
undefined
Utöver att baslådans innehåll stulits var det också mycket annan teknik som fattades. Bland annat fick tjuvarna med sig alla ljudfiler med bakgrundsmusik och liknande.

När Norran tar sig till spelplatsen myllrar det med besökare vid entrén. De har fått möjlighet att antingen boka om sina biljetter eller att få ett återköp.

En av besökarna är Ingrid Metelius. Hon har, tillsammans med 19 andra, rest från Jokkmokk med buss.

– Vi startade klockan åtta i morse för att åka hit och kolla på teater ikväll. Tyvärr blev den inställd, säger hon.

undefined
Ingrid Metelius åkte från Jokkmokk tillsammans med PRO för att se sommarteatern. ”Vi har förstått att det ska vara en fin föreställning som vi missar nu. Det är svårt att arrangera en ny resa under den här korta tiden.”
undefined
De som bokat biljetter till onsdagens föreställning fick möjlighet att boka om eller få återbetald biljett på plats.

Hur var det att få beskedet nu på eftermiddagen?

– Snopet, kan man säga! En stor besvikelse. Vi har ju laddat för det här.

Skådespelarna höll på att förbereda sig för scenen när beskedet kom.

– Jag skulle precis börja sminka mig, men du var väl i princip färdig? säger skådespelaren Joel Götell och tittar på sin kollega Frida Linnell.

– Jag fixade mina lockar och det var en halvtimme till soundcheck. Då fick vi veta...

undefined
Joel Götell och Frida Linnell, skådespelare i sommareteatern, blev glada av att höra beskedet att torsdagsföreställningen blir av. ”Är det sant?!”, utropar Frida.
undefined
Besökare och skådespelare besökte ändå scenen i Medleforsparken trots att föreställningen inte blev av.

Hur reagerade ni?

– Vi blev mest paff. Det var tufft, säger Joel Götell.

– Man blev väldigt arg och ledsen. Det är så onödigt och jag tänker bara på publiken, fyller Frida Linnell i.

Tidigare under onsdagskvällen sa Challa Gustavsson att hon inte skulle förvånas om även torsdagsföreställningen skulle ställas in – men runt 18.30 kom glädjebeskedet:

Teknikerna har lyckats återskapa ljudfilerna som fattades. Kalina Wallenberg bekräftar också att man lyckats få ihop all utrustning som krävs för att genomföra föreställningen.

– Det känns skönt. En lättnad! säger hon.

undefined
Låset till containern med teknik hade kapats.
undefined
Efter stölden kommer Västerbottensteatern att se över säkerheten.
undefined
Det var drygt 320 biljetter sålda till onsdagens föreställning som blev inställd.

Hur tänker ni kring säkerheten framöver?

– Vi har inte aldrig haft bekymmer på de 30 år vi haft sommarteater, men om det ska vara så här måste vi göra något åt det redan på torsdag. Vi vet inte vad än. Vår säkerhetsansvarige ska fundera, men det finns väktarbolag som vi kan kalla in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!