Sommarfaror för hunden - här är veterinärens råd

Nu i sommar är det extra viktigt att hålla koll på sin hund. Veterinären Sofia Elgåsen Toulja berättar hur man ska tänka kring bland annat värmeslag och huggormsbett.

Veterinären Sofia Elgåsen Toulja med hunden Kotte.

Veterinären Sofia Elgåsen Toulja med hunden Kotte.

Foto: Melissa Niemann

Skellefteå2020-07-21 13:00

På sommaren vistas vi mera utomhus och har man hund brukar den få följa med. Viktigt är då att hålla koll på hunden så att den inte utsätter sig för fara. 

–Hundar vet inte vad som är bra för dem och inte, så det är viktigt att komma ihåg att hålla koll när man är ute, säger Sofia Elgåsen Toulja, legitimerad veterinär.

De största och vanligaste farorna för din hund är värmeslag och huggormsbett. Värmeslag drabbar lätt hundar då de inte kan svettas och därmed får svårt att reglera sin kroppstemperatur. Om hunden får värmeslag kan det märkas genom att den börjar flåsa mycket eller pressar magen mot golvet för att få svalka. När det har gått längre tid och det börjar bli mer allvarligt kan hunden bli loj och illamående. 

Hunden riskerar värmeslag ifall den inte har tillgång till skugga och vatten. Man kan undvika promenader mitt på dagen i stark sol då värmen gör att hunden blir väldigt utsatt. Välj hellre att gå på morgonen eller kvällen, och behöver hunden gå ut mitt på dagen ändå är det viktigt med vattenpauser och vila i skuggan. Ifall den skulle drabbas av värmeslag kan man kyla med blöta ljumma handdukar.

–Man ska aldrig lämna hunden i bilen, inte ens i skuggan med rutorna nedvevade, för blir det en längre stund och skuggan flyttas så blir det fort väldigt varmt i bilen vilket är rent livsfarligt för hunden, säger Sofia Elgåsen Toulja. 

Skulle hunden bli huggormsbiten är det viktigt att komma in till veterinären direkt. Den får annars mycket ont och riskerar skador på både lever och njure och hjärtpåverkan till den grad att det kan bli livshotande. Hos veterinären får den understödjande behandling med dropp och smärtstillande, och i svåra fall finns även ett antiserum tillgängligt. 

Sofia vittnar om att hemmalösningar, som att suga ut giftet eller ge kortison, sällan ger goda resultat och därför bör undvikas. Har hunden blivit biten det viktigt att man bär den till veterinären då giftet riskerar att sprida sig snabbare ifall hunden går själv. Blir den biten är det oftast på benen eller på nosen.

Något många hundägare är oroliga över under sommaren är getingstick, fästingar och insektsbett. Det inget farligt så länge hundens luftvägar inte sväller igen. Vi har få fästningar här uppe och de bär inte på några fästingsjukdomar så det är oftast inget som behöver behandlas. Ifall myggen skulle vara besvärliga finns myggmedel som är speciellt utformat för hundar. 

Hundar som badar mycket riskerar att få vatten- eller algförgiftning eller våteksem. De har nämligen en tendens att svälja en hel del vatten, och tjock päls torkar långsamt. Detta kan man motverka genom att hålla koll på algblomning och försöka torka hunden så bra som möjligt.

Ytterligare ett orosmoment för hundar kan vara picknickar eller grillkvällar. Risken är då stor att den råkar äta något vasst eller något den inte tål. Grillspett kan punktera magsäcken och gå vidare in i andra organ vilket kan ge allvarliga skador. Även majskolvar har en tendens att fastna på väg ner. Mat som är giftiga för hundar är bland annat vindruvor och choklad. Ifall hunden råkar få i sig det kan man ge den kräkmedel hos veterinären. 

–Oavsett vad man gör bör man tänka på att alltid ha vatten tillgängligt så att hunden inte blir uttorkad eller för varm.

Fakta om huggormsbett

Enligt Agria Djurförsäkrings statistik blir mellan 1000-2000 hundar huggormsbitna varje sommar. Oftast blir de bitna i nosen eller benen. Området sväller upp och hunden kan bli loj. Att ta en ormbiten hund till veterinären kostar i snitt 5500 kronor. Undviker man att ta hunden till veterinären kan den få väldigt ont och riskerar att få allvarliga skador på inre organ såsom lever och njure. Det är alltså väldigt viktigt att ta hunden till en veterinär ifall den blir huggormsbiten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!