Inga övertidspass på IVA i sommar – personalen flyttar semestrar

Sommarschemat på intensivvårdsavdelningen är alltid ett pussel. I år går nästan hela sommaren ihop eftersom personalen har gått med på att flytta sina semestrar. Men övertidsblockaden gör det svårt att bemanna de sista vakanta sommarpassen – som vanligtvis brukar lösas med övertid. "Det ser ut som att vi kommer att ha sämre kapacitet på IVA under de dygnen", säger verksamhetschefen Christina Nilzon.

Flera i personalen på IVA i Skellefteå har gått med på att flytta sina semestrar för att sommarschemat ska gå ihop. De resterande vakanta passen skulle vanligtvis ha lösts med övertid men i sommar ser det ut som att avdelningen istället kommer gå ner i kapacitet under vissa dagar. (Arkivbild på Skellefteå sjukhus, tidigare Skellefteå lasarett)

Flera i personalen på IVA i Skellefteå har gått med på att flytta sina semestrar för att sommarschemat ska gå ihop. De resterande vakanta passen skulle vanligtvis ha lösts med övertid men i sommar ser det ut som att avdelningen istället kommer gå ner i kapacitet under vissa dagar. (Arkivbild på Skellefteå sjukhus, tidigare Skellefteå lasarett)

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2024-06-14 12:00

De nationella förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna SKR har redan pågått ett tag samtidigt som vårdpersonalens semesterperioder närmar sig med stormsteg.

På onsdagen fick flera anställda på intensivvårdsavdelningen, IVA, i Skellefteå frågan om de kunde tänka sig att flytta på sina semestrar för att lösa sommarschemat. Christina Nilzon, verksamhetschef på Anopiva i Skellefteå, menar att de inte kunde invänta förhandlingarna.

– Vi vet inte vet vad som händer med övertidsblockaden så vi bestämde att flytta semestrar frivilligt.

undefined
I stort sett alla som tillfrågades gick med på att flytta semestrarna, säger verksamhetschefen Christina Nilzon. "Personalen ställer upp för varandra", säger hon.

Schemat är ett pusslande och på somrarna finns det alltid några pass som är vakanta efter att alla scheman är klara. Vanligtvis kan arbetsgivaren lösa så kallade sommaravtalspass med övertid, men i sommar är det inte något alternativ.

– Det kan vi inte använda under en övertidsblockad.

Intensivvårdsavdelningens personal bemannar också postoperativa avdelningen. Den sistnämnda stängs vanligtvis på sommaren och patienter vårdas då på intensiven efter operation. Platserna på IVA brukar normalt sett minskas från sju till fem om somrarna.

– Trots det brukar det behövas en del sommaravtalspass, antingen övertid eller om man jobbar något pass här och där under en föräldraledighet, säger Christina Nilzon och lägger till:

– Somrarna brukar lösa sig, vi har inte behövt ta in någon hyrpersonal.

undefined
Personalen får 1,8 gånger sin ordinarie lön de pass som de jobbar i samband med att de flyttar på semestern i sommar. (Arkivbild från en svensk intensivvårdsavdelning)

I stort sett alla i personalen som tillfrågades under onsdagen gick med på att flytta sina semestrar. Enligt Christina Nilzon handlade det om att ledigheten flyttats med några dagar och personalen kommer att få 1,8 gånger sin ordinarie lön under de extra passen.

– Efter det ser det ut som att vi kommer att lösa sommaren bra, det är bara några enstaka dagar som saknar ett pass.

Konsekvensen av de vakanta passen kan bli att kapaciteten på IVA blir sämre i sommar, säger hon.

– Vi kan behöva stänga en IVA-plats de dygnen. Men vi jobbar för att lösa det.

Det måste kännas skönt att personalen ställt upp och flyttat sina semestrar?

– Det är en jättefin arbetsgrupp, de ställer upp för varandra, säger Christina Nilzon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!