"Som kommuninvånare skulle jag vara orolig"

Från den första juni blir det en ambulans mindre i Skellefteå under nattetid. Den kommer istället vara stationerad i Robertsfors.

Andreas Åström, Rune Eklund, Christoffer Wehrend, Anders Lindgren och Niklas Markström vid ambulansen i Skellefteå.

Andreas Åström, Rune Eklund, Christoffer Wehrend, Anders Lindgren och Niklas Markström vid ambulansen i Skellefteå.

Foto: Frida Öhman

Skellefteå2020-05-07 06:15

En av Skellefteås ambulanser kommer att stationeras i Robertsfors alla dagar mellan klockan 18.00-08.00. I dag finns tre ambulanser i Skellefteå nattetid och fyra under dagtid.

– Just nu klarar vi just och pass av den arbetsbelastningen vi har. Den här åtgärden kommer att innebära en ständig stress för oss i personalen i och med att vi inte kommer att räcka till, säger Anders Lindgren vid ambulansen i Skellefteå.  

Ambulanspersonalen i Skellefteå är mycket oroade över patientsäkerheten då det bara kommer att finnas två ambulanser i Skellefteå under kvällar och nätter.

– Det är fullt upp på nätterna redan som det är i dag och det händer att vi har alla ambulanser ute samtidigt. Det fungerar ändå som det är idag, men vi är uppriktigt oroade för hur det ska bli med en ambulans mindre, säger Rune Eklund, vid ambulansen i Skellefteå. 

Anledningen till att man vidtar den här åtgärden är att frigöra resurser för ambulanssjukvården i Umeå, som i dag bemannar Robertsfors. I Umeå har personalbristen varit ett problem under lång tid. 

– Vi har full förståelse för att ambulansen i Umeå behöver mer resurser och det tycker vi att de ska få, men att flytta en ambulans från Skellefteå innebär bara att man flyttar resursbristen från Umeå till Skellefteå, menar Claes Lindholm vid ambulansen i Skellefteå.

Skälet till flytten är att ambulanssjukvården i Västerbotten är i ekonomisk obalans och resurser behöver sparas in.

– I och med Northvolt är Skellefteå inne i en expansionsfas och antalet invånare kommer att öka. I Skellefteå har vi även en stor andel äldre befolkning som oftare är i behov av ambulanssjukvård. Under de tio senaste åren har ambulansanvändandet ökat med 37 procent och vi ser fortsatt en ständig ökning, att då vidta en sparåtgärd känns helt orimligt, säger Niklas Markström vid ambulansen i Skellefteå.

Ambulansen som ska flyttas har cirka 850 körningar per år mellan klockan 18.00-08.00, som nu ska fördelas på de två bilar som är kvar. 

– Arbetsbelastningen kommer att öka för oss. Men det vi ser som mest allvarligt är att det blir en direkt fara för patienten. Jag är på riktigt orolig för att det kommer att ske en allvarlig incident. De flesta tar nog för givet att om man behöver en ambulans så kommer det att komma en utan någon längre väntetid, men det är inte något som vi längre kan garantera, säger Christopher Wehrend.

Ambulanspersonalen menar att väntetiderna kommer att öka och det kommer bli särskilt märkbart vid larm som inte har prio ett, alltså larm som inte kan gäller livshotande skador. Många larm som ambulansen åker ut på gäller äldre personer som ramlat och befarats brutit lårbenshalsen. Vid sådana larm kan väntetiden bli längre, trots att det innebär att patienten drabbas av större skador ju längre de får vänta. 

Ambulansen i Skellefteå har ett stort upptagningsområde, vilket innebär långa körsträckor. 

– De ambulanser som är ute på uppdrag blir ofta borta länge. Vi gör även många transporter till Umeå, vilket gör att en ambulans kan vara borta i fem timmar, säger sjuksköterskan Rune Eklund.

Det har gjorts en risk- och konsekvensanalys av den här flytten. 

– Den visade på högsta patientsäkerhetsrisk, säger sjuksköterskan Niklas Markström.

Att minska på tillgängligheten av ambulanssjukvård i Skellefteå sker i ett läge då toppen av insjuknade i covid-19 förväntas ske i Västerbotten. 

– Det kommer att få allvarliga konsekvenser om någon blir allvarligt sjuk, samtidigt som det inte finns någon tillgänglig ambulans. Patientsäkerheten utsätts för en stor risk och den här åtgärden är definitivt ett steg åt helt fel håll, säger Andreas Åström.

2006 flyttade man en ambulans från Skellefteå, vilket medförde långa väntetider och tiden som det inte fanns någon ambulans tillgänglig i Skellefteå mer än fördubblades.

– Som kommuninvånare skulle jag vara orolig, säger Niklas Markström vid ambulansen i Skellefteå.

Christina Appelblad är avdelningschef på ambulansen i Skellefteå. Hon är förvånad över bristen på reaktioner och frågor från politiker i kommunen. 

– Denna förändring kan komma att påverka den enskilde individen, sjukhuset och även arbetsmiljön i våra verksamheter. Att detta sker just nu i Skellefteå då vi har en växande kommun på olika sätt, bland annat genom start av nya verksamheter och fler kommuninvånare, är ju inte bra och bör skapa en hel del synpunkter, menar hon.

Ambulanssjukvården

Ambulanssjukvården i Västerbotten

  Utför runt 31 500 uppdrag årligen i Västerbotten.

  Totalt är de cirka 150 medarbetare.

  Verksamheten består av 14 ambulansstationer i länet samt en ambulanshelikopter som är stationerad i Lycksele.

  I Åsele finns även en akutbil som drivs och bemannas i samverkan mellan Åsele kommun och regionen.

Källa: Region Västerbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!