Lahcene Chellig ansvarar för att informera föreningar i Skellefteå om vad som gäller när man ansöker om föreningsbidrag. Han ska även kontrollera att inkomna ansökningar är kompletta. Samtidigt är han alltså den som står som kontaktperson på Skellefteå islamisk kulturcenter, som talesperson för Skellefteå moskés ansökningar om föreningsbidrag. Något som uppmärksammats av den högerpopulistiska nättidningen Samhällsnytt.
Socialkontoret svarar om bidragskritiken: ”Han är en av många som är involverad”Sitter du inte på dubbla stolar då?
– Jag ser till att vår ansökan inte saknar uppgifter, men samma information ger jag till andra föreningar, säger Lahcene Chellig.
Blir det inte märkligt – om det skulle vara en felaktighet i din egen ansökan, hur skulle du kunna hantera det?
– Jag tittar på allt, så finns något som saknas så går den inte vidare, svarar Lahcene Chellig.
Men Norran hittar dock ett par märkliga uppgifter i ansökan från Skellefteå islamisk kulturcenter. I ansökan 2017 under rubriken ”resultat 2016”, står att föreningen fått 110 000 kronor i bidrag. Det stämmer inte. Det beviljade bidraget var knappt hälften så stort.
– Men det är vad vi begärt som åsyftas, inte vad vi fått.
Nej, det står ”resultat för 2016”. Tittar vi på ett annat år, så ser det annorlunda ut. Under samma fråga har du då uppgett vad det faktiska bidraget var – som verkar stämma med vad föreningen fick.
– Ja, det där är helt tokigt, jag vet inte vad det beror på. Det kan ha varit stress eller hög arbetsbelastning, säger han.
Hade du reagerat om det var en annan förenings ansökan?
– Ja, det är möjligt. Men jag tittar som sagt bara på att det är ifyllt allt som ska vara där. Jag gör ju inga bedömningar av om det som står där är rätt eller fel.
– Det är socialnämnden som beslutar vilka som ska få bidrag. Jag har absolut ingen möjlighet att påverka bidragen, säger Lahcene Chellig.
Iosif Karambotis (S), ordförande i socialnämnden, vill inte uttala sig om hur andra kan uppfatta Lahcenes roller. – ”Det får du frågan dem om”, säger han.
Norran har tidigare berättat att ett filmklipp föreställande en man som bränns till döds legat ute på moskéns Facebooksida. Lahcene, som företrädare för föreningen, kan inte förklara hur klippet hamnat där – eller hur det försvann.
Socialnämnden beviljar pengar till föreningen. Kommer ni kräva tydligare svar från Lahcene?
– Det vet jag inte, det blir en fråga som hela nämnden från ta ställning till. Tjänstemännen får sköta beredningen först. Men riktlinjer om öppenhet och demokrati ska naturligtvis följas, det tummar vi inte på, säger Iosif Karambotis.
Stina Engström (L) är också ledamot i socialnämnden.
– Spontant känner jag att man ska tillämpa försiktighetsprincipen, noga se över vilka roller man har och hur det kan påverka. Det här handlar om skattebetalarnas pengar, de ska hanteras med stor tillit, man ska inte ens kunna misstänka jäv.
Hon tror att socialnämnden kan behöva se över sina rutiner:
– Vi som nämnd måste börja ställa vassare frågor till tjänstemännen, exempelvis kring hur de följer upp föreningarnas arbete.
Angående dödsfilmen som låg på Skellefteå moskés hemsida kräver hon tydligare svar från Lahcene Chellig.
– Han sitter i styrelsen och kan inte komma undan med ett ”jag vet inte”. Nu är Facebooksidan borta, vem tog bort den när de hävdar att de inte ens vet vem som sköter sidan. En förening som får bidrag från oss måste kunna ge trovärdiga förklaringar, säger Stina Engström.