Fritidsnämndens starke man har lämnat oss

Under 30 år var Leif Öberg fritidsnämndens ordförande i Skellefteå. Han var med och invigde över 100 arenor och idrottsplatser. Nu har Leif Öberg gått bort vid en ålder av 80 år.

Leif Öberg (S) var med och tog beslut att bygga bollhallen på Norrvalla. Nu har han lämnat oss.

Leif Öberg (S) var med och tog beslut att bygga bollhallen på Norrvalla. Nu har han lämnat oss.

Foto: Lars Eriksson/arkiv

Skellefteå2023-10-09 14:00

För Skellefteborna var socialdemokraten Leif Öberg välkänd med den långa tiden som ordförande i fritidsnämnden. Han slutade efter 30 år på posten den 21 december 2010 och gick då i heltidspension.

undefined
Så här var man van att se Leif Öberg i sin roll som fritidsnämndens ordförande.

Han föddes i Stockholm 1943 och växte upp tillsammans med föräldrar och två syskon. På den tiden var det vanligt att storstadsbarn fick tillbringa somrarna på landet och 1956 kom han till Bureå som sommarbarn. Han trivdes bra här uppe och som 17-åring flyttade han norrut och började jobba på Bure AB. Sedan jobbade han två år på havet som jungman och lättmatros. Han har även arbetat på arbetsförmedlingen och Lernia.

Intresset för politik, och i synnerhet socialdemokratin, väcktes via hans fackliga engagemang på 1960-talet. I maj 1981 började han jobba halvtid med politiken då han utsågs till ordförande i fritidsnämnden.

undefined
1984 hjälpte Leif Öberg till att ta första spadtaget för Vitbergsbadet.

Det togs många investeringsbeslut under hans tid som ordförande. Bland annat ombyggnaden av Skellefteå Kraft arena och byggandet av bollhallen på Norrvalla. Men han var också delaktig i att få arrangemang till Skellefteå, bland annat ishockey-VM för juniorer och skid-SM.

I en intervju med Norran så berättade han om de tuffaste besluten på posten som fritidsnämndens ordförande. ”Nedläggningen av kollot i Burvik var jobbigt, liksom Jörns badhus och Kågebadet.”

De som närmast sörjer Leif är hustrun Berit, två barn och sju barnbarn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!