Bakgrunden är den senaste tidens varsel i Skellefteå. Kommunen har fått in hundratals fler ansökningar till sommarvikariat inom vård och omsorg än normalt. För att möta den nya situationen ville man agera snabbt, förklarar Katarzyna Wikström. Mellan 1 januari och 17 mars kom 678 ansökningar in. Att jämföra med 224 färre ifjol.
Det erbjuds inte längre extra ersättningar till medarbetare som lägger semester annan tid än under sommarmånaderna. Endast de som redan signerat ett sådant avtal med sin chef är berättigad till ersättning. De som endast fått muntligt löfte från chefen – får ingen bonus. Chefer har reagerat kraftigt och påpekar att detta inte bara försvårar deras sommarplanering, utan även försämrar förtroendet för ledningen.
Även Katarzyna Wikström, socialchef, har mötts av reaktioner.
– Ja, det är flera chefer som har hört av sig med synpunkter. Kommunikationen kom snabbt igår, och sett i backspegeln kunde vi ha behövt informera annorlunda. Men vi behövde samtidigt agera snabbt, att vänta här hade kunnat leda till att fler hunnit planera sina semestrar, och att fler hade blivit besvikna.
Informationen gick ut till cheferna samtidigt som till personalen. Är det så ni brukar göra?
– Naturligtvis kunde vi ha gjort annorlunda, men vi behövde vara snabba. Och vi förmedlade också frågor och svar på intranätet, som vi tänkte skulle vara informativt.
Det hade väl ändå gått snabbt – även om cheferna fått någon dags försprång?
– Man kan alltid förbättra hanteringen, det här får vi se tillbaka på och fundera på hur vi kunnat agerat annorlunda.
På torsdagsförmiddagen hålls ytterliga informationsmöten med verksamhetchefer om förändringen, fortsätter Katarzyna, som också öppnar upp för att vissa undantag kan göras:
– Är det så att man planerat in semester i närtid, men inte hunnit signera avtalet, då ska vi be HR titta på det.
Chefer har redan ingått muntliga avtal – löften. Kan det vara juridiskt okej att strunta i dem?
– Vi har varit tydliga med att för att få sommarersättning, ska flera kriterier vara uppfyllda. Avtalet ska vara signerat från både chef och anställd. Man ska även ha arbetat en stor del av sommarperioden, och det är först efter att vi ser på det, som bonusen kan vara aktuell.
Det här går ut över förtroendet för ledning och kan leda till uppsägningar, säger chefer. Vad tänker du?
– Det hoppas jag verkligen inte, och jag beklagar att det upplevs så. Men förutsättningarna har förändrats drastiskt. Det positiva för vår del, även om det är mycket negativt i detta, är att det är många som vill jobba inom vår verksamhet just nu, säger Katarzyna Wikström.
Anki Pettersson är sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå.
– Vi fick också sen information. Det känns inte som att man tänkt på konsekvenser av det här. Många undrar hur sommarsemestrarna ska bli, när man egentligen ska jobba.
Har många medlemmar hört av sig?
– Några hittills, de är så klart besvikna. Många har ju trott sig veta när de jobbar i sommar, nu vet de inte.
Hur ser ni på att de muntliga överenskommelser inte ska gälla längre?
– Det får vi ta i takt med att berörda hör av sig, från fall till fall. Vi tycker att det låter märkligt att det inte skulle gälla, säger Anki Pettersson.