De två stora snöovädren i januari blev en dyr historia för Skellefteå kommun. Utöver att den akuta snöröjningen blev omfattande har det också körts iväg mycket snö till tippar och upplag.
På onsdagen togs den sista snön i denna omgång upp av den stora snöslunga som jobbat sig bort mot Bergsbyn. Det är sista utposten mot öster.
– Bortanför Bergsbyn har snön burits bort av traktorer. Så nu är vi klara för den här gången, säger Jan Burlin, verksamhetschef på gator och vägar.
Den minnesgoda villaägaren minns säkert att det skottades snö även ett tillfälle i februari, det var ett mera normalt snöfall.
– Tack vare att vi hade breddat så bra kunde den snön röjas på vanligt vis och det mesta ligger kvar intill gatorna eftersom det nu fanns plats, säger Jan Burlin.
Senaste nytt på väderfronten är värmen som började i helgen och gav mjukt modd där det fanns tjocka lager med fastkörd snö.
– Men det berörde inte våra gator särskilt mycket. Överallt där vi hade kört med snöslunga och/eller väghyvel var de tjocka lagren redan borta. I helgen var max 20 procent av gatorna fortfarande inte skrapade, och de prioriterades av personalen. Dels de som hade jour under helgen, och resten nu under måndag och tisdag, säger Jan Burlin.
Han säger att skrapning och sandning nu ska fortsätta efter behov beroende på hur det tinar.
– Nackdelen om det tinar mycket på dagen och fryser på natten är att grus och sand fryser in i isen, och då måste man sanda på gång- och cykelvägar igen.
När det gäller snötippar så har tre stycken används denna vinter. Dels den ordinarie på Solbacken, dit det nu körts 18 000 lass.
– Det kommer fortfarande snö hit. Vi börjar ha fyllt ytan, men bygger oss sakta högre och högre via ramper, säger driftsledare Conny Wallin.
Det finns också två tillfälliga tippar; på Sörböle och Dalkarlsliden. Dit har det sammanlagt körts 3 000 lass. Plats finns kvar, men just för tillfället körs inte snö dit.
Nuläget är att vinterväghållningen i Skellefteå kommun förbrukat 22 av årets miljoner. Totalt finns 35 miljoner i budget, som ska räcka till 31 december.
– Men jag är inte direkt orolig, vi kommer ju inte att sluta snöröja även om pengarna blir slut, säger Jan Burlin.
Som jämförelse kan sägas att avdelningen hade förbrukat 12 miljoner vid den här tiden i fjol.