Snart två år sedan Emmy fick träffa familjehemmet

Det har snart gått två år sedan den nu 6-åriga Emmy helt fick byta hem. Sedan dess har familjehemsföräldrar och familjehemssyskon inte fått ett livstecken från flickan. ”De får inte träffas, inte ringa och inte överlämna presenter, det är fullkomligt obegripligt”, säger familjehemmets ombud Jörgen Frisk.

Jörgen Frisk, advokat, har frågat socialnämnden i Piteå om de tänker sig att Emmy ska få umgänge med sitt tidigare familjehem. Han väntar fortfarande på svar.

Jörgen Frisk, advokat, har frågat socialnämnden i Piteå om de tänker sig att Emmy ska få umgänge med sitt tidigare familjehem. Han väntar fortfarande på svar.

Foto: Arkivbild

Skellefteå2021-03-26 16:46

Nu JO-anmäler han socialtjänsten i Piteå kommun. Det har gått ett år och drygt tio månader sedan Emmy flyttade till sin biologiska pappa. Hon fick över natt byta sitt sociala nätverk med familj, syskon och förskola, till en ny tillvaro i en helt annan kommun. Umgänge med det tidigare familjehemmet har ännu inte påbörjats, trots att hon enligt pappan flera gånger uttryckt att hon vill träffa familjehemsföräldrarna. 

– Kontakten är helt bruten, trots experternas varningar om faran med just detta. Emmy vet naturligtvis inget om bakgrunden till det, för henne måste det kännas som ett oerhört svek att de aldrig hör av sig, säger Jörgen Frisk.

Han berättar att han den 18 januari lämnade in en skrivelse till socialnämnden och flera tjänstemän på Piteå kommun. I skrivelsen ställs frågan om socialnämnden tänker agera för att få tillstånd ett umgänge eller inte. 

– Det har snart gått två månader, något svar har inte kommit. Inte heller diarieförde kommunen skrivelsen jag skickade in, säger Jörgen Frisk.

Det är det förfarandet han JO-anmält. 

– Piteå kommun har handlagt ärendet fel, från början till slut. Nu ignorerar de min skrivelse, eftersom de inte vet vad de ska svara, säger han. 

Norran har tidigare granskat fallet om den då fyraåriga Emmy som abrupt flyttades från sitt familjehem till sin pappa, som hon då endast sovit en natt hos. Medierapporteringen medförde att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, inledde en tillsyn och riktade stark kritik mot socialtjänsten. Kritiken rörde främst socialtjänstens behandling av de biologiska föräldrarna. De borde ha fått mer stöd att bygga upp kontakten med barnet, ansåg IVO. IVO ansåg också att hemflytten borde ha utretts tidigare, då ”barn som placeras vid låg ålder och under en lång placeringstid som en följd bygger upp en stark anknytning till ett familjehem”. 

Den abrupta flytten kritiserades inte av IVO. Eftersom föräldrarna inte samtyckte till placeringen, avslutades vården enligt gällande bestämmelser, skrev IVO. Men agerandet har fått kritik, från både verksamheter med insyn och från experter. Inte minst de 48 läkare, professorer, psykologer och psykoterapeuter som i en skrivelse krävt att Piteås socialnämnd ska agera för ett umgänge mellan flickan och familjehemmet. I skrivelsen påpekas att ”årtionden av forskning och erfarenhet” visar att barn tar skada av att skiljas från sina anknytningspersoner. 

Skrivelsen är bifogad JO-anmälan. Det är även skrivelsen från verksamhetschefen för akutsjukvården i Region Västerbotten, där hon ifrågasätter socialtjänsten agerande den natt flickan vid akuten skildes från familjehemmet.

Enligt Jörgen Frisk bryter socialtjänsten fortsatt mot föräldrabalken.

– Enligt lagen har ett barn rätt till fortsatt umgänge med nära anhöriga, och dit räknas familjehem. Socialtjänsten ger sken av att frågan ligger hos pappan, men det gör den inte. Det är socialtjänsten som har det yttersta ansvaret för flickans mående, de är deras skyldighet att lyfta frågan, säger han. 

Norran vänder sig till Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande. Han meddelar via sms att nämnden inte har tagit ställning i frågan om umgänge. Han meddelar också att han ännu inte tagit del av JO-anmälan. 

Ur IVO:s beslut

”Barnets bästa har inte beaktats i nämndens ställningstaganden rörande umgänget med vårdnadshavarna, genomförande och uppföljning av familjehemsplaceringen.”

”IVO menar att bristen på information och delaktighet medfört att vårdnadshavarna inte haft möjlighet att ta föräldraansvar.”

IVO ansåg att hemflytten borde ha utretts tidigare eftersom ”barn som placeras vid låg ålder och under en lång placeringstid som en följd bygger upp en stark anknytning till ett familjehem”. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!