Snart premiär för strandbar vid Bryggarbacken

Snart öppnar den nya restaurangbåten Strandbaren på älven vid Bryggarbacken. Upp till 240 personer ryms på flotten och bryggan intill, där en uteservering sätts upp. ”Vi vill skapa en mötesplats för alla generationer, från 18-åringar till seniorer”, säger ägaren Fredrik Johansson.

Fredrik Johansson, ägare Strandbaren, berättar att boulespel kommer finnas tillgängligt för gäster. ”Folk vill göra någonting tillsammans”, säger han.

Fredrik Johansson, ägare Strandbaren, berättar att boulespel kommer finnas tillgängligt för gäster. ”Folk vill göra någonting tillsammans”, säger han.

Foto: Christoffer Åhlund

Skellefteå2021-06-11 19:00

I tillägg till den 200 kvadratmeter stora flotten blir uteserveringen på land 100 kvadratmeter. Strandbaren siktar på att öppna veckan efter midsommar, vid månadsskiftet juni–juli.

– Det blir lite fransk bistro-känsla med kaféstolar där folk kan sitta tillsammans och ta ett glas vin eller äta en glass ihop.  Det blir grillkvällar, lite flörtar med medelhavet förstås. Schysst häng med schysst och somrigt käk. Vi ska jobba mycket med grönt och växter för att ta in den fina parken som finns här uppe. Jag är övertygad att läget, i tillägg till stämningen, är det som lockar, säger Fredrik Johansson.

Restaurangen erbjuder boulespel som aktivitet för gästerna.

– Jag har en tro om att det går mer och mer åt det hållet. Kompisgäng, företag eller grupper som möhippor och svensexor, de vill ofta aktivera sig på något sätt men se enkelheten i det hela. För 25 år sedan var det mer gokart eller paintball, nu vill man göra något tillsammans utan att behöva duscha och byta om eller behöva transportera sig med buss eller taxi. 

undefined
Ägaren Fredrik Johansson säger att verksamheten under vinterhalvåret ska fokusera på grupper, företag och julbord.

Under sommaren ska restaurangen ha öppet sju dagar i veckan och anställa upp till åtta personer. Ett stort fokus ska vara musiken, som Fredrik Johansson ser som ett sätt att locka diverse målgrupper. Olika genrer ska få besökarna att känna samhörighet och vilja träffa likasinnade. En av de första bokningarna är Bröderna Rongedal. 

– Det är lättast att locka med just musik. Framförallt live, men jag tänker att det också kan vara musikquiz. Det kan vara pianobar, trubadurkvällar, eller band som bluesband, jazzband eller coverband. Det är lite olika målgrupper som går igång på det jag nämner.

Till skillnad från Kajplatsen Restaurang & Café, som tidigare huserat på flotten, så ska Strandbaren vara öppen året runt. Till vintern byts semesterkänslan ut mot vinterstämning med infravärme, isbar och renpäls.

– Att ha öppet året runt gör att vi kan investera och få en seriös produkt. Ska man få en stomme och trygghet i bemanningen känns det kul att kunna erbjuda ett par året runt-anställningar. Själva utmaningen blir att hitta en tydlig profil de nio månaderna som inte är under sommaren.  Vi får flörta med det positiva med vintern, och göra en grej utav det. Det blir väl fokus på kvällar och helger med grupper och företag, och att göra något kring julbord. Det blir en annorlunda upplevelse runt snö och is. 

undefined
Bröderna Rongedal blir den första musikakten som uppträder på Strandbaren.

Tidigare i vår sjönk flotten, som stått parkerad vid Ytterholmen, och fokus har sedan dess legat på att få upp den.

– Det var olyckligt men vi tänker långsiktigt. Det är viktigare att man har gett den ett ansiktslyft och satt sin egen identitet på det hela innan man öppnar. Det kommer synas att den är under ny regi och att vi har mycket ambitioner.

Om allt går enligt plan kan det bli ytterligare nyheter nästa sommar. Exempelvis att bygga en bar på land och ett utöka antalet toaletter, men även att förlägga ytterligare en restaurangflotte.

– Jag har fört en inledande diskussion med kommunen. I dag finns det två platser uppritade på kajplatsen här nere och jag har ett stort intresse av att expandera i framtiden. Om det inte finns någon annan aktör som vill komma hit och göra mig sällskap, förstås. Jag tror på sund konkurrens och min filosofi är att folk drar mer folk. 

Fakta: Fredrik Johansson

42-årige Fredrik Johansson är född i Norsjö, uppvuxen i Arvidsjaur och hann bo ett år i Skellefteå innan han flyttade till Umeå där han har blivit kvar sedan dess. Han arbetade inom reklam, media och försäljning innan han blev entreprenör och gav sig in i krogbranschen. 

Han har de senaste 15 åren drivit företag inom en rad olika branscher som reklam, event, konsult och uteliv. Bland annat travrestaurangen på Umåker, restaurangen på A3 Arena, Hörnet och O’Learys. Just nu driver han krogen Cinco.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!