Spela laserharpa, prata i en rörtelefon och skapa ljudvågor är några av momenten man kan utföra på utställningen ”Decibel”, som produceras av Exploratoriet, på Nordanå.
– I samband med den digitala utvecklingen, behövs även ljudteknik, säger Maria Bergmark, projektledare.
Klass 6A från Lejonströmsskolan är inbjudna för att få testa på utställningen, innan den öppnar. Sixten Mårtensson och Nova Hedberg har fått äran att inviga, genom att klippa det röda bandet.
– Det är jättekul att det ska öppna igen, säger Nova Hedberg.
– Då förklarar vi utställningen öppen, utropar Exploratoriets nya vd Sara Stengård, och sjätteklassarna rusar sedan in.
Några barn trampar fram toner från en piano på golvet, som klingar finstämt med melodin från en xylofon. De som spelar på xylofonen är Sixten Mårtensson och Henny Söderström.
– Jag har aldrig testat spela xylofon förut, men det var kul, säger Henny Söderström.
Samtidigt som ljudutställningen pågår, befinner sig även två tredjeårselever från teknikprogrammet på Baldergymnasiet, Abdulbaset Kazemi och Wilma Wendén, på plats för att få sitt examensarbete installerat. De har, tillsammans med Exploratoriet, byggt ett eget ljusspel inspirerat av ”Mästarnas mästares” nattduell.
– Vi har byggt allt från grunden, bordet och stavarna. Sedan använt oss av sensorer som känner av när båda tävlande har händerna på bordet, då lyser alla stavar, säger han.
– Man håller händerna på bordet till en lampa släcks, och den som tar staven vinner. Men ljusspelet känner av fusk. Så om man fuskar, släcks alla lampor och man får börja om, säger hon.
Ljusspelet ska sedan stå kvar i Exploratorets lokaler, så i sommar kan man även testa leka nattduell. Passar ypperligt för tävlingssugna.
Ute på ljudutställlningen utforskas det fortfarande. Ett moment består av att slå på en slags digital trumma, med hörlurar.
– De har olika ljud, beroende på vilken man slår på, säger Sixten Mårtensson.
Vid frågan om vilken av ljudinstallationerna som var roligast, svarar många samma.
– Allt var kul och coolt, men allra roligast var nog trummorna, säger Henny Söderström.
Sixten Mårtensson håller med.
– Ja, trummorna var nog roligast.
Man hoppas öka intresset för teknik och naturvetenskap hos unga.
– Vi har även planer att samarbeta med lokala företag framöver, säger Sara Stengård.