På Centrum mot våld arbetar både socionomer och sjuksköterskor. Alla har särskild utbildning i våldsfrågor och behandling för våldsutövare. De har kunskaperna som krävs för att ge anpassad hjälp till personer som lever eller har levt i en relation där personens beteende kan ha skrämt, kränkt, sårat eller skadat närstående fysiskt eller psykiskt.
– Det känns bra att vi nu kan starta upp med gruppbehandlingar igen, då vi vet att många kan få hjälp att ändra sitt beteende genom att dela med sig och ta del av andras erfarenheter, säger Roger Marklund, socionom på Centrum mot våld.
Gruppbehandlingen utgår från en modell som heter ”Alternativ till våld.” Den består av 24 träffar, samt två uppföljningsträffar efter tre respektive sex månader. Ungefär sex personer brukar delta i en gruppbehandling. Tystnadsplikt gäller.
– Det finns alternativ till våld och hos oss kan människor får stöd och behandling för att ändra sitt beteende, säger Roger Marklund.
Alla kan utsättas för våld, men ingen ska behöva leva med våld. Om du känner att du behöver hjälp att ändra ditt beteende kan du söka dig till Centrum mot våld för att få adekvat hjälp. Efter att du ansökt om hjälp får du träffa dem för en bedömning av din situation.
Kontaktuppgifter finns på Skellefteå kommuns hemsida. Där kan du även göra en orosanmälan om du misstänker att någon i din omgivning utsätter, eller är utsatt.