– Skellefteå har en starkt positiv utvecklingstrend som vi inte sett sedan 1990. Vi vet också att landsbygden har en stark attraktionskraft. Det finns stort intresse för både fritidshus och permanenta åretruntbostäder och priserna ökar, säger han.
På tisdagens möte i kommunstyrelsen diskuterades förslaget till fördjupad översiktsplan för Skellefteås landsbygder och politikerna var överens om att den nu kan gå till samråd.
Även byar
Syftet med planen – som består av flera delar – är att stärka förutsättningarna för landsbygden och göra den attraktiv. Den beskriver hur kommunen önskar att utvecklingen blir och tar sikte på år 2050.
– Vi har tidigare gjort flera planer, en vardera för kusten, Skelleftedalen, Bureå, Burträsk och Lövånger. Vi har en på gång i Byske. Nu vill vi även fånga alla andra orter och områdena mellan dem.
Stöd för förändring
Förutom tjänstemännens analyser ligger även Skelleftebornas synpunkter och önskemål från 2011 och framåt till grund för planen. I den ingår även ett handlingsprogram med förslag till konkreta åtgärder.
– Planen är övergripande och pekar ut de möjligheter och fördelar som finns på landsbygden och vad vi i kommunen vill prioritera. Planen kan sedan användas som stöd för förändringar på mindre orter, säger Lorents Burman.
Där framgår att man vill satsa på boende och byggande, sysselsättning och näringsliv, service, kommunikationer och samverkan. Klimat och miljö ska genomsyra alla områden. Här listas även hur kommunen vill prioritera och vad privata och idéburna aktörer kan bidra med. Det framgår även vilken aktör i samhället som måste ta mest ansvar för ett specifikt område.
– För att något ska hända behöver alla vara med, såväl kommun som privata och ideella krafter. Det som driver utvecklingen är framför allt att det blir en stark tillväxt i kommunen. När vi nu får en plan för landsbygden blir det även lättare att peka ut nya platser för företag att etablera sig på.
Attraktivt att bygga
När det gäller boende och byggande vill kommunen bland annat lyfta boendemiljöer utanför Skelleftedalen och synliggöra landsbygdens värden för invånare och besökare. Man vill även utveckla information om byggande på landsbygden på kommunens hemsida. Dessutom vill kommunen revidera LIS-planen för strandnära bebyggelse för att skapa fler attraktiva lägen för bostäder på landsbygden.
– Vi vill att människor ska vilja bo kvar och att fler flyttar till landsbygden. Hela kommunen ska leva. Vi är inte betjänta av igenspikade dörrar och fönster i byarna. Att det finns en blandad boendemiljö att välja på ökar kommunens attraktionskraft, säger han.
För att utveckla sysselsättning och näringsliv vill man bland annat fortsätta utveckla den lokala och regionala upphandlingen av varor och tjänster och jobba för att skapa ett större digitalt utbildningsutbud. Kommunen vill även vara med och utveckla en regional livsmedelsstrategi och stimulera till att öka lokalproducerade hållbara produkter.
Mer bredband
För att främja service på landsbygden vill kommunen se till att underlätta för det ideella föreningslivets insatser och erbjuda stöd och råd till företag via en företagslots. Man vill även stötta utvecklingen av nya former för kommersiell service.
När det gäller kommunikationer är målen bland annat att jobba för att förbättra vägstandarden, förbättra den anropsstyrda kollektivtrafiken och säkerställa att ännu fler på landsbygden får tillgång till bredband.
Man vill även stimulera och underlätta samverkan mellan landsbygdsaktörer, fortsätta med Leader-metoden för lokal utveckling i Skellefteå, Norsjö och Malå och årligen avsätta medel till lokala utvecklingsinsatser.
Här kan du läsa samtliga aktuella dokument som är underlag till samråden: