– Det viktigaste är att vi får igenom siffror i avtalet, säger Anki Pettersson.
Engångssumman är på 5 500 kronor. Tanken är att den ska gå ut till varje medlem i Kommunal som arbetar heltid och enligt Anki Pettersson ska Kommunal jobba för att utbetalning sker innan jul.
Anki säger också att medlemmar som jobbar deltid också får ett engångsbelopp, baserat på arbetstid. Hon säger också att det svåraste under de centrala förhandlingarna handlat om att arbetsgivaren velat ha sifferlösa avtal.
Vad innebär det?
– Det innebär att man inte har något centralt att gå på, utan det hade i så fall varit upp till varje kommun och region att själva förhandla ett avtal. Det värsta i ett sådant scenario är att det, i vissa regioner, kanske inte skulle ha blivit någon löneökning överhuvudtaget, eller väldigt lite.
Anki Pettersson tillägger att det skulle skapa stor orättvisa.
Kan du förklara den särskilda satsningen i det centrala avtalet?
– Tanken bakom den är att fler ska kunna arbeta inom skola, vård och omsorg. Det ska också löna sig att vidareutbilda sig och vi har drivit den frågan så att vi har fått lite högre än utgångsläget på 0,5 procent, säger hon och fortsätter:
– Det behövs utbildning för vi ser att de vi ska ta hand om behöver fler sjukvårdande insatser. Sedan ökar den äldre befolkningen i antal och det betyder att fler och fler behöver vård. Även inom skolan finns ett ökat behov av fler yrkesutbildade barnskötare och elevassistenter.
Vad blir nästa steg i förhandlingarna?
– Det blir lokala förhandlingar med arbetsgivaren Skellefteå kommun och de ska ske inom varje förvaltning.
Vilken är er viktigaste fråga där?
– Arbetsmiljön håller på att vara väldigt viktig. Vi hör dagligen hur våra medlemmar har det och allt hänger ihop med arbetsmiljön.
Hon tillägger ändå att många medlemmar vittnar om att de trivs bra på jobbet, men inte med förutsättningarna.
– Man upplever att det är alldeles för stressigt och för lite tid till återhämtning och jag hoppas att de lokala förhandlingarna kan starta så snart som möjligt.