Snart dags för gymnasievalet

I lördags höll gymnasieskolorna öppet hus för elever i årskurs 8 och 9. ”Det är ett jättebra tillfälle att få en inblick i programmen, träffa elever och lärare och se hur skolan ser ut”, säger Linus Wikgren som ska välja Naturvetenskapsprogrammet.

Jenny Wikgren och Linus Wikgren fick information om Naturvetenskapsprogrammet av Emelie Holmberg och Molly Andersson.

Jenny Wikgren och Linus Wikgren fick information om Naturvetenskapsprogrammet av Emelie Holmberg och Molly Andersson.

Foto: Carina Kvist

Skellefteå2018-11-11 14:04
undefined
Olivia Forsberg, Sara Hedblad, Kavita Nilsson, Lovisa Holmgren, Lovisa Forsberg, Lollo Holmgren, Paula Sjöberg och Wilma Stööph från Estetiska programmet musik sjöng och spelade.

Elever, lärare och studievägledare fanns på plats på Baldergymnasiet, Naturbruksgymnasiet, Anderstorpsgymnasiet och ME skolan, för att visa och berätta om vad de olika skolorna och programmen erbjuder. Många av åttonde- och niondeklassarna hade sina föräldrar med sig. Linus Wikgren som går i årskurs 9 på Norrhammarskolan gjorde ett besök på Balderskolan för att få en inblick i vad Naturprogrammet handlar om.

undefined
Jenny Wikgren och Linus Wikgren fick information om Naturvetenskapsprogrammet av Emelie Holmberg och Molly Andersson.

– Jag vill bli läkare eller ingenjör och tycker att Naturvetenskapsprogrammet är bra med intressanta ämnen och det finns möjligheter att plugga vidare. Dessutom kan man välja specialidrott inom ämnet individuellt val och då kommer jag nog att välja innebandy, säger Linus målmedvetet.

undefined
Eleverna Kajsa Isaksson, Liv Eriksson, Isak Lundström och Lovisa Jacobsson berättade om Fordons- och transportprogrammet då gymnasieskolorna hade öppet hus i lördags.

Viktig utbildning

Vid två lastbilar som står parkerade utanför Anderstorpsgymnasiet finns Liv Eriksson, Kajsa Isaksson, Lovisa Jacobsson och Isak Lundström från Fordons och Transportprogrammet. De berättar att det är brist på förare och att transport är en het arbetsmarknad.

– Det närmaste året behövs det 7 000 nya lastbilschaufförer i landet och cirka 3 000 utbildas varje år. Det är en bra och viktig utbildning, säger Kajsa och de andra instämmer.

– Utan transporter funkar ju ingenting.

Flera uppvisningar

Under dagen kunde besökarna gå runt på de olika skolorna och titta på lokalerna, få information och prata med elever, lärare, studievägledare och skolledare.

undefined
Cornelia Nilsson, Ebba Lundström och Sara Lundström läser Teknikprogrammet med inriktning på samhällsbyggande och miljö.

– Vi upplever att det kommit fler från årskurs 8 i år och det är bra att de börjar tänka på sina gymnasieval tidigt, säger Ulla-Britt Persdotter, Verksamhetschef på Anderstorpsgymnasiet.

På Anderstorpsgymnasiet hölls också olika uppträdanden. Elever från Estetiska programmet visade dans och elever från Estetiska programmet musik, sjöng och spelade olika instrument. Under dagen kunde den som ville även prova på att köra grävmaskin på torget där ME skolan, som är en del av Anderstorpsgymnasiet, visade och berättade om sin verksamhet. På Baldergymnasiet och Anderstorpsgymnasiet visade eleverna också upp sina UF-företag.

undefined
Maskinentreprenörerna Nord fanns på torget för att informera om maskinförarutbildningen och ME skolan. Den som ville fick också prova på att köra grävmaskin.
Inför Gymnasievalet

Viktiga datum och information gällande gymnasievalet, preliminär antagning, omval, slutlig antagning och reservantagning för Västerbottens län finns på:

gymnasieantagningen.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!