Nya tider väntar på Campus Skellefteå. Ökat utbud av högre utbildning, fler digitala kortkurser, etablering av en science park samt nybyggnationer ingår i den utvecklingsplan för området som kommunstyrelsen antog på tisdagen.
– Kompetensförsörjningen är en av våra absolut viktigaste frågor just nu, säger Skellefteå kommuns Ida Lindh.
Sedan november är hon strategisk ansvarig för Campus Skellefteå. Hon leder arbetet med att staka ut den nya riktningen, där en utgångspunkt är att allt på campusområdet ska vara tydligt relaterat till Skellefteås behov av högre utbildning och forskning. Områden som lyfts fram är bland annat smart industri, spel/IT och kreativa näringar, energi, cleantech, trä samt vård och samhälle.
– Dels vill LTU vara med och satsa mer när det byggs upp en ny industri här. Dels startar åtta nya YH-utbildningar inom spel och industri i höst. Det kan innebära 700-800 nya studenter hösten 2021. Universiteten, RISE och YH-anordnare jobbar också febrilt för att ta fram fler flexibla och korta utbildningar, så studenterna kan bli ännu fler, säger Ida Lindh.
Campus Skellefteå kommer även att erbjuda ett brett utbud av så kallade MOOC-kurser, Massive Open Online Courses, från både nationella universitet och internationella lärosäten som Harvard och Stanford.
– Det är en fantastisk möjlighet att kompetensutveckla sig även för den som inte kan eller vill hoppa på en lång utbildning. Här kan vi vara snabbfotade och jacka i de behov och önskemål som finns i näringslivet. Kurserna finns redan tillgängliga online, och vi adderar kringtjänster som paketering och marknadsföring, handledning, teknik och lokaler och diskussionsforum.
Corona-pandemin har skyndat på utvecklingen av distansundervisning och kortare kurser för snabbare omställning. Ida Lindh tror att detta kommer att bli det nya normala när det gäller utbildningsdesign framöver. Och det gynnar Skellefteå.
– Tidigare var det en nackdel att ligga mellan två universitetsorter, men nu är det snarare en fördel. Lärandet är livslångt och mer flexibelt idag, och det kräver mer flexibla miljöer och tankesätt. Vi är inte fast i de gamla strukturerna där allting ska vara campusförlagt med stora hörsalar för teorigenomgångar. Idag finns större behov av att mötas för att diskutera, laborera och idéutveckla. Vi har möjlighet att vara det andra inte är och tänka nytt tillsammans med innovativa aktörer. Med allt som sker i Skellefteå väcker vi intresse både nationellt och internationellt. Var bättre att testa nya utbildningskoncept än på en liten ort som står inför en stor kompetensökning på kort tid?
Under året ska även Skellefteå Science City etablera en science park på campusområdet. Där ska olika kluster av utbildningar, forskning, inkubatorer, innovationsfrämjare och företag kunna mötas och korsbefrukta varandra.
– Vi vill ha fler spännande miljöer som bidrar till att det kommer ut nya innovationer på marknaden och att fler företag startas med koppling till campus, säger Ida Lindh.
En plan för hur den fysiska miljön på campus kan utvecklas inom 5-10 år håller på att tas fram.
– Vi tittar på att bygga en ny innovativ utbildningsmiljö samt ett nytt höghus för kontor och forskning ner mot älven, och att förtäta och bygga om delar av det befintliga beståndet för att få till mer ändamålsenliga lokaler, en tydligare entré och fler mötesplatser. Redan inför hösten gör vi en ordentlig rockad i befintliga lokaler för att få en tydligare profilering, säger Ida Lindh.