Söndagen den 1 september vid 20-tiden befann sig Skelleftetjejen intill en gång- och cykeltunnel mellan Willys och Tipshuset på Anderstorp.
Plötsligt mötte hon en yngre person, ”han ser ut att vara runt 18 år” ska hon senare säga i polisförhör. Han började ställa frågor.
Samtidigt som detta skedde hade tjejen påbörjat ett Facetime-samtal med en vän på mobiltelefonen, där de såg varandra medan de pratar.
– Jag visar att jag står och pratar, men då tar han telefonen och börjar prata med henne också, har hon berättat i förhör.
Sedan inleddes, som tjejen ska beskriva i flera polisförhör, det sexuella övergreppet där ynglingen på olika sätt berörde tjejen på ett sådant sätt så att det enligt åklagare Petra Hedberg skulle bedömas som en våldtäkt.
Tjejen försökte flera gånger trycka iväg 18-åringen, hon sa flera gånger att han ska sluta, hon höjde rösten, började gråta, fick panikkänslor – och till sist avbröts överfallet.
Norran kunde den 1 december berätta den dramatiska historien hur 18-åringen avslöjades. Skelleftetjejen kunde knappt tro sina ögon: hon upptäckte plötsligt, i en lokal, den yngling som våldtog henne vid en gångtunnel på Anderstorp.
Hon kontaktade en kamrat, ynglingen smygfotades och sedan kom polisen och grep 18-åringen.
”Hon var livrädd, det tårades i hennes ögon”, berättade vännen i förhör.
På fredagen avslutades den två dagar långa rättegången i Skellefteå, som har hållits bakom stängda dörrar på grund av typen av brottsmisstankar och att unga personer är parter i målet.
Åklagare Petra Hedberg menade att den bevisning som presenterats innebär att 18-åringen ska dömas för våldtäkt till ett längre fängelsestraff som klart överskrider tre år, vilket är minimistraffet för våldtäkt (har höjts från två års fängelse).
På fredagseftermiddagen kom beskedet från tingsrätten: 18-åringen är fortsatt misstänkt för brottet, han ska stanna kvar i häktet till följd av flyktfaran och det höga straffvärdet.
Sistnämnda är ett av flera häktningsskäl, att minimistraffet för brottet ”inte är lindrigare än fängelse i ett år och sex månader”.
Att 18-åringen kvarblir i häkte i väntan kan bara betyda en sak: han kommer att dömas för våldtäkt.
Skulle tingsrätten ha tyckt att sexbrottet vore ”mindre grovt”, som är en annan rubricering på en våldtäkt där minimistraffet är sex månaders fängelse, kunde det ha blivit aktuellt med ett frisläppande.
Skelleftetjejens målsägandebiträde Jens Nyström:
– Rättens besked kan bara tolkas som att den åtalade kommer att dömas till ett längre fängelsestraff. Det är en stor lättnad för min klient att rättegången är över. Klienten har vid rättegången lämnat en detaljerad och väldigt trovärdig berättelse om händelsen. Det finns inga skäl att ifrågasätta uppgifterna, som också vinner starkt stöd i annan bevisning.
Advokat Fredrik Elveros:
– I min plädering lade jag vikt på utpekandet av min klient och rubriceringen av händelsen utifrån det kortvariga förloppet och andra omständigheter. Utpekanden är generellt en vansklig bevisform, och jag hänvisade till en studie där man konstaterar att detta här är den vanligaste felkällan för felaktiga domar. Det här kan vara ett oriktigt utpekande.
Samtidigt inser 18-åringen och hans advokat att tingsrättens beslut i häktningsfrågan är ett tydligt tecken på en fällande dom.
Efter att domen meddelas fredag den 13 december har 18-åringen tre veckor på sig att eventuellt överklaga domen till hovrätten i Umeå.