Poliser från Skellefteå och Umeå var på plats på Solbacken från 19-tiden, och efter 23.00 flyttade stora delar av deltagarna till Stora Coops parkering samt bensinstationerna på Kågevägen och Mackvägen då Solbackens handelsområde stängde för fordon.
Peter Enmark, gruppchef för IGV (ingripande verskamhet) i Skellefteå, uppskattar att mellan 400 och 500 fordon deltog, varav många hade flera personer i bilen. Träffen ska inte ha stridit mot ordningslagen.
– Det är knäckefrågan. Det är vår uppgift att, tillsammans med vakthavande befäl, bedöma om det strider mot ordningslagen eller inte. De allra flesta gångerna hamnar det under andra former av bilträffar och kan inte ses som en offentlig tillställning, utan mer som en folksamling. Men vi försöker hela tiden uppdatera och utvärdera hur man kan se på den aktuella tillställningen, säger han.
Biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson säger att pandemilagen, som gäller utöver ordningslagen, inte ligger på hennes bord, utan hon hänvisar till länsstyrelsen i Västerbotten som står för tillsynen. Hon tycker det låter som en dålig idé att träffas på det här sättet, speciellt med tanke på samhällsspridningen som sker i Västerbotten och den tunga belastningen på sjukvården.
– Det är allas ansvar att minska smittspridningen. Det här är ett väldigt dåligt exempel som ökar risken för smittspridning. Det är ett onödigt och dumt tilltag att samla ihop människor via sociala medier, och det är säkert svårt att ta reda på hur man ska hålla vissa enskilda ansvariga, säger hon och fortsätter:
– Alla som har deltagit har utsatt sig själv och andra för risk. Oavsett om man har åkt bil med de som inte tillhör ens närmaste krets, och man bryter sin bubbla, eller om man har deltagit i folksamlingar utomhus, så har man tagit risker som är väldigt onödiga.
Polisens fokus låg på att hålla ordningen och kontrollera trafiksäkerheten. Stämningen ska ha varit god, med en varierande berusningsgrad hos deltagarna. Den främsta utmaningen låg i att förmå deltagarna att dämpa ljudnivån på fordonens musikanläggningar, förhindra nedskräpning och andra ordningsstörningar. Stundtals blev det trångt på parkeringsytor där många hade samlats, och flera personer avvisades från parkeringsplatser då de hade stört den allmänna ordningen.
Två polisanmälningar upprättades efter en trafikolycka och en person som vägrade ta emot böter. Två körkort omhändertogs då förarna överskred hastighetsgränsen. Flera ordningsböter utdelades på grund av fordonsbrister som solfilm, bristfällig belysning, avsaknad av registreringsskylt, oanvänt bilbälte och andra trafiktrelaterade brott.
Polisen har också förverkat alkohol av personer som inte haft åldern inne, och genomfört ett tiotal flygande inspektioner på bland annat mopeder.
– Jag har inga siffror för den här träffen, men generellt sett vet vi att alla typer av ”happenings” med motorfordon drar till sig ungdomar med mopeder, a-traktorer och mopedbilar. Det var fyra fältare som jobbade på lördagskvällen, men i vilken omfattning de ha omhändertagit personer vet jag inte, säger Peter Enmark.
Han berättar att många av deltagarna hade rest hit. Polispatruller stötte på personer från Kiruna i norr till Sundsvall i söder.
– Det skulle vara jättetråkigt om en sådan här händelse renderar i ökad smittspridning, risken finns ju i alla fall eftersom det är människor från många olika håll. Jag förstår att många har ett stort sug av sociala sammanhang, men vi är i en pandemi och man ska hålla sig i sina bubblor.