Det har snart gått ett år sedan covid-19 stängde ned stora delar av samhället för första gången. Vi är inne i februari 2021 och återigen har viruset tvingat regeringen och regionerna att agera med skarpa rekommendationer, nedstängning av verksamheter och fjärrundervisning för skolor.
Stephan Stenmark konstaterar att läget just nu inte är särskilt bra i Skellefteå, där smittspridningen just nu är störst i länet.
– Det här är ju inte vad vi önskar oss, det är ett allvarligt läge med hög smittspridning som kräver många olika åtgärder för att bromsas.
Varför har det blivit så här då?
– Jag tror att utbrottet på Northvolt absolut bidragit till det här, och vi har haft ökade antal fall på andra ställen som Rönnskär men där är det inte av samma magnitud. Vi har fått i gång en smittspridning i en kombination av utbrottet samt att det är en utökad smittspridning i Skellefteområdet.
Vad är din uppmaning till allmänheten för att få ordning på smittspridningen?
– Vad det handlar om nu är att vi måste träffa färre människor och det är ju lika för oss alla. Vi måste huvudsakligen umgås med de vi bor tillsammans med, man ska jobba hemifrån om man kan och kan man inte jobba hemifrån måste man ha bra rutiner på arbetsplatser, säger Stenmark och fortsätter:
– Vi har ju tagit till de här särskilda rekommendationerna som att undvika onödiga resor, det är ju lätt att säga att man måste göra resor kopplade till jobb eller studier, även resor för sjukvård. Det är nödvändiga resor.
Nu gäller det att alla anstränger sig alltså?
– Exakt. Man kan inte vara nog tydlig med att huvudsakligen umgås med de man bor med, hålla distans, vara hemma när man är sjuk, testa sig när man har symptom, använda munskydd där det rekommenderas.
Han fortsätter:
– Sen har vi lagt till rekommendationen att om man jobbar på ett företag eller en enhet med hög smittspridning så ska man minimera sin rörlighet ute i samhället, även de som är friska ska helst vara hemma när de inte är på jobbet.
I går meddelade regionen att som en följd av den ökade smittspridningen skulle gymnasieskolor och högstadieelever förflytta sin undervisning till digitala plattformat och inte samlas på skolor. Varför?
– Det är för att minska antalet människor som rör sig i samhället, och därmed förhindra ytterligare smittspridning. Det var inte så att det var hög smittspridning när jag rekommenderade det här, det är en förebyggande åtgärd. Den handlar både om verksamheterna själva, att de inte ska bli en del av smittspridningen, och möjligheten att få färre att röra sig.
Området för Northvolts uppbyggnad har fått mycket fokus då det där skett en stor smittspridning med flera bekräftade fall. Många har också skyllt den ökade spridningen på utländsk arbetskraft kopplad till Northvolt, något Stephan tycker är fel att göra.
– Nej, det som spelar störst roll är att det är många på ett projekt. Sen är det en utmaning så klart när man bor ihop, men smittspridningen i Skellefteå och Northvolt är inte bara från den utländska arbetskraften. Det är även den svenska och lokala arbetskraften.
Känns det som att många skyller ifrån sig?
– Ja, och det är inte fruktbart att säga att det är någon annans fel, det viktiga nu är att det är varenda människas ansvar att minska smittspridningen framåt. Det kan lätt bli en passivitet för ”det här var ändå inte mitt fel”. Men viruset bryr sig ju inte om hur det började spridas, det viktigaste är vad vi gör framåt och då är det viktigt att hålla rekommendationerna.
Vi har levt med covid-19 i ett år nu, och många trodde den skulle ”vara borta till sommaren” när det började rapporteras om viruset förra vintern. Vad skulle du vilja säga till de som börjar tappa hoppet?
– En pandemi är en väldigt jobbig och långvarig process, det är väldigt många olika faser i en pandemi. Vi måste göra det som behövs i varje fas, det låter som en klyscha att vi alla tillsammans måste bidra men det är vad det handlar om. Det här viruset behöver människor för att spridas.
Vad ger dig hopp och tro om en bättre framtid där vi är fria från denna pandemi?
– Delvis att vi visat förut att vi kan bromsa smittspridning, även om vi velat att det skulle gå ännu fortare så är vi ändå i en fas där vi vaccinerar människor. Det är ju en början på framtiden, att vi alla är vaccinerade. Och att vi en dag i taget går mot en årstid då viruset sannolikt sprids mindre.
Tycker du det är viktigt att försöka hitta en framtidstro?
– Ja, vi måste samtidigt kunna blicka framåt men även stå här i nuet och acceptera att läget är så här nu. Det är de här åtgärderna som behövs nu och “jag gör min del för att bidra”.