Smittskyddet i Västerbotten: ”Misstänker inget utbrott”

En person har konstaterats bära på cryptosporidium i Stackgrönnan. Skellefteå kommun har utfört extra mätningar för att säkerställa att parasiten inte sprids via dricksvattnet. I nuläget misstänks inget utbrott, meddelar smittskyddet i länet.

Therese Thunberg, smittskyddsläkare, säger att regionen smittspårar fallet i Skellefteå för fullt.

Therese Thunberg, smittskyddsläkare, säger att regionen smittspårar fallet i Skellefteå för fullt.

Foto: Klas Sjöberg

Skellefteå2022-09-09 17:00

Sjukdomsfallet konstaterades någon gång den senaste veckan och smittspårning pågår i det aktuella fallet. Det uppger Therese Thunberg, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

– Vi har enstaka fall av cryptosporidium i länet under sommarperioden, så är det varje sommar. I Västerbotten har vi haft sju fall sedan i juni i år. Av dem har huvuddelen smittats utomlands, säger hon.

Hon säger att regionen endast har sett ett fall i Skellefteå som konstaterats via provtagning. Skellefteå kommun har däremot informerats om fler misstänkta sjukdomsfall, vilket Folkbladet var först att rapportera om.

– Det kan finnas fler fall. Enligt den information jag har fått är de i samma område, säger Hans Andersson, förvaltningschef för Samhällsbyggnad vid Skellefteå kommun.

Han säger att det i nuläget inte finns anledning till oro över att cryptosporidium sprids via dricksvattnet, speciellt eftersom kommunen bytt vattenförsörjningssystem sedan det förra utbrottet.

– I det nya vattenverket skyddas dricksvattnet från kryptosporidier med rengöringsbehandling av uv-ljus. Att det här fallet skulle komma från dricksvattnet anser jag vara ytterst osannolikt. Men våra tekniker kollar på att det verkligen inte är dricksvattnet.

undefined
Hans Andersson, förvaltningschef vid Samhällsbyggnad, anser att smittan troligen inte kommer från dricksvattnet.

Enligt Hans Andersson skulle det i så fall krävas en vattenläcka som gör att bakterien tar sig in.

– Det är teoretiskt möjligt, det finns studier som visat det, men vad jag förstår har det inte varit några vattenläckor så det känns också osannolikt. Jag anser att det finns andra källor till det här som det måste tittas på först, till exempel livsmedel.

Therese Thunberg välkomnar kommunens egen utredning.

– Det är bra att vara observant och att det görs extra mätningar, speciellt med tanke på det stora utbrottet som var i Skellefteå.

Hon säger att människor kan få i sig parasiten av flera anledningar och att det är svårt att konstatera hur man blev smittad.

– Den här gången har vi inte sett någon anhopning av fall. Vi misstänker inget utbrott.

Vad gör ni om det blir en anhopning?

– Tror vi att det är kopplat till vatten eller livsmedel ber vi alltid miljö- och hälsoskyddet att göra extra kontroller. Sedan smittspårar vi alltid varje enskilt fall för att se om det kan finnas en koppling, säger Therese Thunberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!