När händelsen inkom enligt lex Sarah i slutet av november hade tre boende avlidit.
I anmälan framgår att omvårdnadspersonal larmade till en sjuksköterska om att en boende hade feber och kräktes. Sjuksköterskan bedömde att personalen skulle avvakta innan ”det ska misstänkas covid-19”.
Istället bedömde sjuksköterskan att det ”nog” kunde vara urinvägsinfektion. Personal ombads kontakta sjuksköterskan vid förändringar.
Dagen efter hade ytterligare tre boende feber och då påbörjas arbetet med misstänkt covid-19. Fyra boende hade positiva prov och smittan spred sig snabbt på boendet, som har åtta platser. Alla blev dock inte sjuka. När det framkom att de boende hade covid-19 började personalen med de riktlinjer som vårdhygien och smittskyddet utfärdat.
Varför tar man inte det säkra före det osäkra när någon har symtom som feber?
– Vi har en omfattande smittspridning nu i samhället och det är svårt att veta hur smittan tagit sig in på ett boende. Det är också jättesvårt att förstå sig på symtomen för covid-19 på det sättet det visar sig hos äldre och om symtomen är vaga. Man gör alltid en individuell bedömning och i det här fallet visade det sig att det var covid-19. Det är såklart ingen önskad situation, säger Ejja Häman-Aktell.
Hon påpekar också att en utredning pågår och att de tar det inträffade på fullaste allvar. Enligt henne är enheten fri från smitta, vad hon vet just nu.
I våras avled en vårdtagare inom Skellefteås vård- och omsorg av covid-19. Ejja Häman-Aktell känner till ytterligare en brukare i hemtjänsten som avled på sjukhus i höst. I slutet av november berättade Norran att sju boenden fått in smittan i Skellefteå. Nu uppger Ejja Häman-Aktell även att det är sju sköra äldre till inom omsorgen som avlidit till följd av sjukdomen.
Har ni funderat på att stoppa besök på boendena?
– Vi har funderat väldigt mycket på det. Jag tycker det är olämpligt att besöka de äldre vid jul och nyår. Samtidigt känner jag med alla anhöriga. Det blir en tuff jul och det är inget vanligt år, men vi måste vara rädda om varandra.
Hon påpekar att det, efter individuell bedömning och planerade besök i samråd med cheferna vid boendena och i livets slutskede, finns möjlighet till besök.
– Jag tycker vi har en bra dialog och ett bra samarbete med anhöriga, säger hon.