Eftersom smittspridningen nu är överallt kommer kommunen inte längre att göra pressutskick kring enskilda fall på enskilda skolor, bara vid större klustersmittor.
– Vi kommer självklart att fortsätta skicka ut information till de elever och vårdnadshavare som berörs av enskilda fall, säger Anders Bergström, förvaltningschef.
Han understryker vikten av att hålla ut och fortsätta följa rekommendationerna, men också vikten av att hålla igång verksamheten.
– Vi ska begränsa fysiska träffar, men det är en balansgång som inte är så enkel. Våra medarbetare måste ju vara på plats när barnen är på plats. Om vi stänger så påverkar det hela samhället. Men om vi får en klustersmitta så måste vi kanske göra ett kirurgiskt ingrepp, att vi kanske flyttar ut elever eller att de får vara hemma, eller att vi stänger en verksamhet.
Anne Rönnberg är avdelningschef för skolan. Hon berättar att det är elever som smittats på Floraskolan och Norrhammarskolan och en lärare som smittats på Ursviksskolan.
– Vi är medvetna om att smittspridningen går fort nu. Turligt nog så uppkom smittan på höstlovet.
Även på gymnasieskolorna i Skellefteå finns konstaterad smittspridning.
– Det var också under lovet, så det blev ju mindre smittspridning än vad det hade kunnat bli, säger Erik Burstrand, avdelningschef för gymnasiet.
När det gäller förskolan finns ingen konstaterad smitta, men avdelningschefen Kerstin Steinvall poängterar att det kan ske när som helst.
Som ett led i arbetet mot den ökade smittspridningen vill avdelningscheferna också understryka vikten av att vårdnadshavare tar sitt ansvar vid hämtning och lämning på skolor och förskolor.
– Om man lämnar sitt barn på skolgården istället för att gå in på skolan så reducerar vi nya vuxna inne på skolan. Om man vill besöka skolan innan så kan man ta kontakt med rektorn, säger Anne Rönnberg.
Kerstin Steinvall säger att inom förskolan finns det olika förutsättningar för att hämta och lämna ute.
– Många gånger måste man gå in, men vi vill att man som vuxen är medveten om smittan och tar ansvar. De gjorde det jättebra i våras och vi hoppas vi kan återuppta det.
Gymnasieskolan berörs inte av hämtning och lämning, men där har man anpassat kontakten med vårdnadshavare så att exempelvis föräldramöten genomförs digitalt.