Små möss hjälper de minsta på sjukhuset

Att få en liten virkad mus kan ge tröst till barn som vårdas på sjukhuset. På fredagen lämnades 266 ”tröstemöss” över till barnavdelningen i Skellefteå. ”Det är väldigt uppskattat”, säger Helen Gustafsson, sektionsledare på barnavdelningen.

Katharina Bäckström, ambassadör för Tröstemöss, lämnar över ett lass med 266 tröstemöss till Helen Gustafsson, som är sektionsledare vid barnavdelningen på Skellefteå lasarett.

Katharina Bäckström, ambassadör för Tröstemöss, lämnar över ett lass med 266 tröstemöss till Helen Gustafsson, som är sektionsledare vid barnavdelningen på Skellefteå lasarett.

Foto: Frida Öhman

Skellefteå2021-03-02 07:30

Före jul lämnades de första tröstemössen över till barnavdelningen vid Skellefteå lasarett. Då var de 200 stycken. I fredags var det dags igen och den här gången kom ambassadören Katharina Bäckström med ett ännu större lass av tröstemöss – nämligen 266 gosedjur som ska delas ut till dem som behöver dem allra mest.

Helen Gustafsson, på barnavdelningen, är tacksam för alla gåvor som skänks till barnen och föräldrarna som vistas på avdelningen.

Tröstemössen är till för barn som ligger inne på sjukhus och behöver få en extra tröst, i form av en liten mus. En virkad färgglad tröst att krama om när det är jobbigt. Gosedjuren föreställer allt från möss till katter, hundar och ugglor och alla djuren uppfyller säkerhetskraven, genom att till exempel ha sydda eller virkade ögon och nosar.

– Det är jättepositivt. Det är roligt för barnen och det finns många olika sorters tröstemöss, vilket gör att det finns någon som passar för alla, säger Helen Gustafsson.

Hon berättar att det fortfarande finns kvar möss från den senaste leveransen.

– Vi har haft ganska många inlagda barn den här vintern, men det finns fortfarande några stycken kvar.

Det var i augusti förra året som Katharina Bäckström upptäckte Tröstemöss Sverige och kände att det kunde vara något för henne.

– Jag stickar och virkar själv, så jag kände att man kan ju lika gärna göra något bra av det. Mössen ska fungera som en tröst för barnen, säger hon.

Den här gången har de varit sex personer som hjälpts åt att virka de 266 mössen. Frivilliga får lämna in mössen till Katharina som sedan tvättar dem noggrannt och lämnar över dem till barnavdelningen.

Hon har även lämnat över påsar med garn, virknålar och mönster som föräldrar till barn som är inlagda under en längre tid på sjukhuset kan sysselsätta sig med. 

– Den som är sugen på att virka är varmt välkommen att skapa djur och hjälpa fler barn, säger hon.

Det finns en stor låda på PMU, Pingstkyrkans Second Hand, där man kan lämna sina färdiga Tröstemöss så hämtar Katharina upp dem och lämnar dem till barnavdelningen.

Idén med Tröstemöss kommer ursprungligen från Danmark, där man upptäckte att det saknades något att ge till oroliga barn när de exempelvis skulle få en spruta, behövde lugnas efter en operation eller annan jobbig behandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om