Försöksverksamheten ska pågå mellan den 1 maj 2020 och den sista december 2021 och den ska även omfatta nyanställningar.
– Bakgrunden till att vi vill införa det här är att vi vill ha trygga och säkra miljöer för både medarbetare och invånare. Vi vill också visa att vi menar allvar då vi säger att Skellefteå kommuns arbetsplatser ska vara drogfria, säger Maria Marklund (S), kommunalråd och ordförande i personalnämnden.
Redan i början av året initierades en utredning om att införa drogtester inom kommunen. Frågan utreddes, när det visade sig att det finns lagstöd för alkohol- och drogtester gick arbetet vidare och på måndagen togs alltså beslutet.
Maria Marklund säger att det i dag är ganska vanligt att företag har slumpvisa alkohol- och drogtester, både i landet och i Skellefteå.
– Redan i dag genomförs det på de stora företagen som Boliden, Rönnskär och Skellefteå Kraft, säger hon.
Är det någon särskild händelse som ligger till bakgrund till det här beslutet? Har ni upplevt att ni har stora problem med detta?
– Vi har inte större problem än andra, men att det förkommer i viss mån får vi information om via kommunhälsan. Om man har misstankar om att någon har problem sker ju provtagningar redan i dag, men det är alltså först om det finns misstankar. Nu vill vi testa det här för att se om det kan hjälpa oss att få en bättre arbetsmiljö. Det ger också möjligheter att på ett tidigt stadium upptäcka personer som använder droger så att de kan få adekvat vård och rehabilitering, säger Maria Marklund.
Efterfrågat
Genom åren har olika förvaltningar hört av sig till personalnämnden och varit positiva till att införa slumpvisa drog- och alkoholtester.
– Vi har bland annat fått in en skrivelse från räddningstjänsten där de skrev att de ville införa det på nyanställningar , då de har många som kör bil, är hemma i familjers hem och så vidare. Den gången avslog vi det tills vi hade utrett det mer, säger Maria Marklund.
Nu när beslutet är fattat har tjänstepersoner fått i uppdrag att dra upp olika riktlinjer, till exempel hur ofta testerna ska genomföras och hur de ska gå till rent praktiskt.
Ska alla omfattas av testerna, även cheferna?
– Ja, det ska gälla alla.
Hur ska ni kunna säkerställa integritetsaspekten?
– Det här ska utredas ordentligt och tjänstepersonerna måste se över allt och se att vi uppfyller GDPR och alla andra krav som finns. Skulle det visa sig att vi inte kan uppfylla alla de här kraven, då blir det inget, men vår avsikt är att kunna starta med detta i maj nästa år, säger Maria Marklund.
En första utvärdering av försöket ska ske senast i oktober 2021.
Uppdatering, 13.52:
Micaela Löwenhöök (M) har tidigare lämnat in en motion om slumpvisa drogtester till personalnämnden.
– Jag motionerade om exakt det här, att man skulle förtydliga drogpolicyn och utreda hur man kan införa slumpfria drogtester. Min tanke när jag nu fick veta att personalnämnden fört upp det här som ett eget ärende är att man rundar oppositionen, säger hon till Norran.
Bakgrunden till att hon och Moderaterna velat införa slumpvisa drogtester är, förutom att skapa trygghet, bland annat de stölder som förekommit.
–Det finns dokumenterat att det finns personer inom personalflottan i Skellefteå kommun som ägnat sig åt stölder av drogklassade preparat. Det har även funnits drogpåverkad personal och det är därför vi lagt de här förslagen, säger Micaela Löwenhöök och tillägger.
– Det är kul att majoriteten nu har gjort en kovändning, men det är tråkigt att man inte kan erkänna att det kommer bra politik från oppositionen också.