Brinkenrestaurangen har varit en långdragen historia. Sedan tidigare har det bestämts att den inte ska vara en stiftelse, utan ligga under support och lokaler. Beslutet kritiserades av Alliansen som ville att restaurangen skulle läggas ut på entreprenad.
Det har också varit diskussion om restaurangens ekonomi. Det finns önskemål från kommunstyrelsen att den inte ska behöva subvention, men support och lokaler svarade att då måste man höja priserna på kaffet.
– Själva lunchmaten är inte subventionerad, utan vi får bidrag från personalnämnden för att kunna erbjuda billigt kaffe. En kopp kostar två kronor. Syftet är att det inte ska behövas så många fikarum i huset, säger måltidschef Peter Lundmark.
Kommunfullmäktige krävde då en ny utredning. De vill veta om restaurangen går omvandla till ett "fik", och den utredningen är nu klar.
Måltidsavdelningen har tolkat ordet fik som ett internt kafé för personal, öppet på dagtid, vardagar. Fördelen vore precis som i dag att pausrummen på förvaltningarna avlastas.
Frågan blir då var personal kan äta lunch. En arbetsgivare har skyldighet att ordna pausrum där personal kan äta medhavd mat. Stadshuset rymde tidigare cirka 400 anställda, men antalet kommer att öka när det stora kontorslandskapet på våning ett står klar.
Om lunchserveringen tas bort ökar behovet av att värma matlådor. Då måste det skapas nya platser med mikrovågsugnar, kylskåp, sittplatser och möjlighet att diska bort.
Om man inte gör ombyggnaden i Brinkenrestaurangen måste man istället bygga om ute på arbetsplatserna.
Behovet av viss subvention skulle finnas kvar. Dels för kaffet och dels för hyreskostnaden. Ett fik skulle inte ge så mycket intäkter att det klarar lokalkostnaden, enligt utredningen.
Restaurangen klarar däremot att dra in pengar till sin hyra.
– Priset på en lunch är 75 kronor och verksamheten går jämnt upp, säger Peter Lundmark.
Före pandemin åt cirka 200 personer lunch i restaurangen varje dag och 100 personer fikade.
– Vi håller nu på att ta över restaurangen från stiftelsen som drev den tidigare. Precis som tidigare ska det bara vara kommunal personal som får äta där. Man får äta även om man jobbar utanför Stadshuset.
– Vi har ännu inte bestämt hur vi ska göra med pensionärer som jobbat i kommunen, tillägger Peter Lundmark.