I Norsjö ökade antalet personer som beviljades skuldsanering från 8 till 9. I Malå och Robertsfors handlade det om 4 personer, lika många som 2019. I Arvidsjaur minskade antalet från 12 till 5, medan man beviljade 2 ansökningar i Arjeplog jämfört med ingen 2029.
Antalet ansökningar om skuldsanering har blivit fler i alla åldersgrupper, förutom 65-plus. Men ökningen är särskilt kraftig bland unga vuxna mellan 18 och 30 år. Här handlar det om mer än en fördubbling, 124 procent.
– Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär. De googlar efter lösningar på sina ekonomiska problem och hittar till vår webbplats. Det är ett tydligt rop på hjälp, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden i ett pressmeddelande
För att Kronofogden ska bevilja skuldsanering ska den skuldsatta ha gjort tydliga ansträngningar för förbättra sin situation, till exempel försökt att öka inkomsterna och minska kostnaderna. Ett annat kriterium är att personen inte kan betala tillbaka sina skulder inom överskådlig tid.
– Unga människor har sällan dragit på sig så stora skulder att de inte klarar av att betala av dem på så lång tid. Det kan handla om 40 000–50 000 kronor, och det räknar vi med att de ska kunna betala tillbaka. De uppfyller med andra ord inte ett av de grundläggande kraven för att få skuldsanering, berättar Per-Olof Lindh.