Diskussionskvällen, som arrangerats av regionens allianspartier, lockade en åtminstone halvfull lokal på Campus Skellefteå. Under rubriken ”En primärvård i kris i en växande stad – när ska du få träffa din läkare?”, talade en handfull inbjudna talare samt gruppledarna för M, C, L och KD.
Jessica Åhlin, ordförande i distriktsläkarföreningen, talade om bristen på distriktsläkare. Hon har mångårig erfarenhet från bland annat Ursvikens hälsocentral, och berättade om utmaningen att behålla ST-läkarna, de vill säga de läkare som genomgår sin specialistutbildning. Primärvårdens uppdrag är brett, och uppgifterna för hälsocentralerna har ökat kraftigt de senaste decenniet.
– Vi vet av erfarenhet av väldigt många ST-läkare byter specialitet, cirka en tredjedel hoppar av. Så ser det nästan alltid ut. Därför måste man överanställa för att kompensera. Det var något vi påpekade på min tid, men då var det kalla handen från regionledningen, säger hon.
Bristen på distriktsläkare i Skellefteområdet har lett till att primärvårdsverksamheten i dag hålls flytande med hjälp av stafettläkare.
– I Skellefteå finns cirka 13 distriktsläkare i dag. Enligt Socialstyrelsen senaste riktlinjer borde det finnas närmare 70 stycken, det saknas då 57.
Socialstyrelsen satte nyligen ett nytt nationellt riktvärde för antalet invånare per distriktsläkare, 1 100 stycken i jämförelse med tidigare riktlinje på 1 500. För ST-läkare är siffran 550. Det är vad som anses rimligt utifrån att upprätthålla ökad kontinuitet, trygghet och tillgänglighet för patienterna och en god arbetsmiljö för personalen.
I publiken fanns flera från sjukvården, som vittnade om en bristande arbetsmiljö, bland annat Mats Gustafsson, tidigare distriktsläkare i Skelleftehamn. Han larmade redan för många år sedan om bristen på resurser i primärvården.
– Satsningen på primärvården har varit enorm de senaste 35 åren, men det handlar tyvärr bara om en verbal satsning. Västerbotten ligger i botten då det kommer till hur mycket som faktiskt satsas på primärvård, säger han.
Amrei Wallmark, distriktsläkare vid Byske hälsocentral, var också inbjuden. Hon berättade att sjukvården utvecklats massor de senaste 20 åren, att antalet behandlingar och läkemedel var fler.
– Jag upplever generellt att jag som läkare kan göra ett otroligt mycket bättre jobb i dag, den utvecklingen har varit fantastisk. Men samtidigt har det organisationsmässigt inte hänt mycket alls, och vi blir allt färre distriktsläkare, säger hon.
På frågan vad som krävs för att förbättra primärvårdens odds, och locka fler läkare, svarade Jessica Åhlin.
– Det krävs att arbetsmängden och stressen begränsas. Att det ges bättre möjligheter till fortbildning. Små läkarledda hälsocentraler har presenterat bättre resultat, men nu går man i motsatt riktning, med större enheter.
Kata Hansson, ansvarig för samhällskontakter vid Praktikertjänst, talade om att de privata initiativen gärna vill hjälpa till – men inte riktigt bjuds in i dag.
– Jag känner att det är viktigt att vi slutar se det privata och det offentliga som konkurrenter. Vi har alla samma uppdrag, att se till medborgarnas bästa, ge dem en god och nära vård. Vi borde kunna hitta sätt att arbeta mer tillsammans, säger hon.