Redan på tisdagskvällen kom uppgifter om att krisdrabbade Northvolt var nära att begäras i konkurs. Bolaget har länge dragits med ekonomiska problem och enligt källor till Norran behövde man få in pengar under kvällen för att undvika beslutet.
På onsdagen blev konkursen officiell, då företaget lämnade in en konkursansökan för den svenska verksamheten till Stockholms tingsrätt.
Enligt flera medier är det den största konkursen i modern tid i Sverige. Beslutet berör cirka 5 000 anställda i Sverige, varav närmare 3 000 personer vid batterifabriken i Skellefteå. Företaget har även anställda i Stockholm och Västerås.
Northvolt skulle senast på onsdagen betala ungefär 200 miljoner kronor i skatt till Skatteverket. Enligt lag måste ett aktiebolag som inte kan betala sina skatter försättas i konkurs, annars riskerar styrelsen att bli personligt ansvarig för skatteskulden.
Efter chockbeskedet kallade Skellefteå kommun, Länsstyrelsen i Västerbotten och Region Västerbotten till en pressträff i stadshuset i Skellefteå.
Kommunalrådet Lorents Burman (S) konstaterade att konkursen är en oerhört tung nyhet.
– Det är ett mardrömsbesked. Främst för Skellefteå och länet, men också för Sverige och hela Europa.
På pressträffen deltog även kommundirektören Kristina Sundin Jonsson, regionrådet Richard Carstedt (S) och landshövding Helene Hellmark Knutsson.
Huvudbudskapet var att regeringen och staten har ett stort ansvar nu och framåt, inte minst för att bidra till att Skellefteå kan behålla den kompetens som batterifabriken bidragit till.
– Det finns ingen annan plats i Europa med så stort kapitalvärde och det är väldigt viktigt med fortsatt produktion i batterifabriken, sa Lorents Burman.
Kommundirektör Kristina Sundin Jonsson:
– Det är en oerhört tung vecka för Skellefteå och jag känner djupt med alla drabbade.
Hon hänvisade dels till Northvolts konkursansökan, dels till det stora varsel som Boliden Rönnskär aviserade på måndagen.
Regionrådet Richard Carstedt kallade det för en sorgens dag för Sverige och svensk industrihistoria.
– Det är också en sorg ur ett EU-perspektiv. Det är ett hack i kurvan för hela EU:s konkurrenskraft och jag tänker att Ursula von der Leyen nog är orolig i dag.
Landshövding Helene Hellmark Knutsson berättade att länsstyrelsen nu ska gå upp i ”kriskansli” för att följa situationen.
– Vi är i en tuff geopolitisk situation och därför berör det här hela Europa. Det är inte ett vänta-och-se-läge, på nationellt plan behöver man nu steppa upp till en helt annan nivå.
Under pressträffen ställde Norran frågan om kommunen, med facit i hand, borde ha varit mindre intresserad av Northvolt-projektet när det begav sig?
– I efterhand kan man säga att ”ja vi kanske inte skulle gett oss in i det...”. Men vi gjorde rätt, sa Lorents Burman.
– För åtta år sedan var över 40 kommuner intresserade av etableringen. Europa var en jungfrulig plats i den här typen av omställning, och vi i Skellefteå har, och hade, de allra bästa förutsättningarna.
Nationellt har Socialdemokraterna sagt att man inte utesluter att staten går in som delägare i Northvolt. Redan för ett halvår sedan öppnade även Miljöpartiet för statligt ägande i Northvolt.
Men det är inget som Lorents Burman vill ta ställning till i dagsläget.
– Det är svårt för mig att ha en uppfattning om det. Däremot anser jag att staten behöver ta ett ekonomiskt ansvar, men hur det ska se ut kan jag inte säga här och nu.
Kristina Sundin Jonsson säger att kommunen har haft en löpande dialog med regeringen det senaste halvåret.
– När det händer en sån här sak är en kommuns verktygslåda ganska begränsad. Vi ska naturligtvis stötta med allt vi har, men även andra myndigheters uppdrag behöver intensifieras nu.
Nu har konkursförvaltaren Mikael Kubu tagit över ansvaret för Northvolt. I en intervju med TT säger han att han hoppas kunna rädda verksamheten.
Det hoppas också de fyra talarna på pressträffen. Alla uttrycker en önskan om att en ny aktör ska komma på plats och fortsätta att driva produktionen på Northvolt vidare med nytt kapital. Det värsta scenariot vore en avveckling av verksamheten.
Norran ställde frågan om det ens finns något konkret intresse från andra aktörer att driva fabriken vidare?
– Det är få som har den insynen. Men det vi får veta genom olika kanaler är att det finns ett stort intresse hos flera investerare, sa Lorents Burman.
Kristina Sundin Jonsson tillade:
– Konkursförvaltaren får en angenäm uppgift: att se till hur man ska lösa den fortsatta produktionen. Det här kommer att göras i nära dialog med olika parter, kommunen är en sådan part.
Även Helene Hellmark Knutsson sa att man måste vara beredda på flera scenarier.
Vad händer om det värsta inträffar?
– Då kommer det att krävas många miljarder i ett stort stödpaket till Skellefteå och länet. Man kan jämföra med när Saab gick i konkurs i Trollhättan för 12 år sedan. Då gick staten in med drygt en halv miljard kronor för att stötta lokalsamhället och regionen, sa Helene Hellmark Knutsson.
– Men vi är inte där nu. Det viktigaste nu är att bibehålla kompetensen och fabriken som byggts upp. Det är otroligt mycket pengar som har investerats i det här.
Lorents Burman underströk att de kommande veckorna nu blir avgörande för Skellefteås och Sveriges framtid.
Vad vill du säga till de Skelleftebor som känner sig oroliga nu?
– Vi delar den oron. Men i grunden är Skellefteå en väldigt stark kommun. Vi är en industrikommun: vi har gruvnäringen, tränäringen, energiutveckling med mera.
– Northvolt har betytt nya invånare och mer skattemedel som har varit gynnsamt för oss. Skulle det värsta inträffa så minskar ju den skatteökningen. Men Skellefteå har i grunden en stark ekonomi, en hög soliditet, så på det sättet har vi ändå en trygghet framöver.
Bakgrund
Northvolts kris följer på ett år präglat av försenade leveranser och problem med produktionen.
Batteritillverkaren har sedan september bland annat avbrutit flera stora satsningar, sagt upp en femtedel av personalen och försatt ett dotterbolag i konkurs med flera miljarder i skulder.
Högsta chefen för fabriken i Skellefteå avgick i oktober och senare även bolagets vd Peter Carlsson.
I november ansökte bolaget om en rekonstruktionsprocess i USA, så kallad chapter 11, men har därefter fortsatt göra stora förluster.
På onsdagsmorgonen meddelade Northvolt att man ansöker om konkurs i Sverige.