Hon berättar att arbetssituationen för personalen inom slutenvården är ansträngd, stressig och tuff. Det är lite personal och överbeläggningar i skov.
– Inom två år har 22 sjuksköterskor sagt upp sig i Skellefteå. Och många är erfarna och specialistutbildade. Det är väldigt mycket, säger hon.
Svårare att rekrytera flera kompetenserDålig samvete
Enligt Jenny Olsson är arbetsmiljön en av de viktigaste orsakerna.
– Stress och övertid gör att personalen inte har ork och tid att utföra sitt arbete. Många lämnar med bitterhet, eftersom de egentligen trivs med sitt arbete och vill vara kvar, men inte har förutsättningar för att utföra arbetet. De får samvetsstress och känner sig otillräckliga. Det handlar inte bara om medicinering, inom psykiatrin måste man ägna mycket tid åt patienterna, säger hon.
”Mitt intryck är att cheferna också är uppgivna.”
Hon säger att hon tvingats diskutera mycket kring arbetsmiljön med arbetsgivaren.
– Det är bedrövligt. Det här här viktig vård. Den psykiska ohälsan ökar men det finns inga resurser och det handlar om en utsatt grupp, säger hon.
”Frågan är var vi kan få tag på personal”– Mitt intryck är att cheferna också är uppgivna eftersom de inte får resurser som täcker behoven. Ansvaret ligger på landstingets högsta ledning och politikerna, säger hon.
Hon har haft två möten med chefer och medlemmar senaste veckorna.
– Jag har varit lika arg och uppgiven efter båda.
Hur ser du på patientsäkerheten?
– Patienterna påverkas jättemycket. Det händer ledsamma saker. Patienter får inte den vård de behöver och de som behöver läggas in kan inte alltid läggas in.
”Personalen gör sitt yttersta men på bekostnad av sin egen hälsa. Det är riktigt ledsamt.”
Hon tillägger:
– Våra medlemmar gör sitt yttersta men på bekostnad av sin egen hälsa. Det är riktigt ledsamt.
Måste löna sig
Från Vårdförbundet skulle de vilja att man anställde fler sjuksköterskor och att man även överanställer för att underlätta.
Missbruket: Ökad psykisk ohälsa sätter press på psykiatrin - ”Det har varit en anstormning”– För att locka fler till yrket har vi föreslagit att man får en betald specialistutbildning i psykiatri. Vi har lyft Vårdförbundets idé om AST, akademiskt specialisttjänstgöring, flera gånger, både med politiker, tjänstemannaledningen och klinikledningen.
I dag erbjuds ett bidrag för utbildningen på 26 000 kronor från landstinget varje månad.
– Alla går ner i lön under utbildningstiden. Dessutom blir man återbetalningsskyldig om man avbryter av någon anledning, om man blir sjuk eller flyttar. AST innebär att man har kvar sin lön under utbildningen, sedan får man en specialisttjänst och högre lön när utbildningen är klar. Det här är reglerat i kollektivavtalet så det finns mer trygghet.
Hon anser även att lönen behöver höjas ordentligt.
– Jag ser ju att löneutvecklingen är dålig inom psykiatrin. Sjuksköterskorna har inte samma löneutveckling som andra specialister. Livslönen visar att man inte tjänar igen det man satsat på att vidareutbilda sig, säger hon.
Men det finns även planer hos facket att agera tuffare mot arbetsgivaren.
– Det kan bli så att vi kopplar in arbetsmiljöverket, säger Jenny Olsson.