Sköterskans mörka hemlighet: Bevis i kassaskrin och flyttkartong

Den Region-anställde sjuksköterskan i Skellefteå kunde inte sluta stjäla narkotikaklassade tabletter. De grova stölderna pågick i drygt två år, 4000 tabletter stals varav ett stort antal användes för eget bruk. ”Sista halvåret och hösten var förskräcklig”, säger sköterskan i förhör.

Skrinet som innehöll sjuksköterskans hemligheter. Sköterskan anklagas för grov stöld av narkotikaklassade läkemedel inom Region Västerbotten i Skellefteå: 4000 tabletter under två och ett halvt år. När sjukvården gjorde en egen internutredning hittades bland annat stora mängder patientmaterial i det här skrinet och i en flyttkartong.

Skrinet som innehöll sjuksköterskans hemligheter. Sköterskan anklagas för grov stöld av narkotikaklassade läkemedel inom Region Västerbotten i Skellefteå: 4000 tabletter under två och ett halvt år. När sjukvården gjorde en egen internutredning hittades bland annat stora mängder patientmaterial i det här skrinet och i en flyttkartong.

Foto: Hans Berggren/Från förundersökningen

Skellefteå2024-09-29 20:00

Allt började i december i fjol när några Region Västerbotten-anställda sjuksköterskor upptäckte att ”någonting inte stämde” med hanteringen av narkotikaklassade läkemedel från läkemedelsrummet.

En av dessa berättar i polisförhör:

– Allt uppdagades genom att vi hade fått in en ny patient. När en sköterska skulle dela patientens dosett upptäcktes i förbrukningsjournalen att det var något som inte stämde.

Snabbt kunde de fortsatta kontrollerna koppla misstankarna till den enskilda sjuksköterskan, som nu åtalats för grov stöld, eftersom det framgick av internutredningen att denne ”hade tagit ut de här läkemedlen”.

Det framgick också att det var manipulerat med personuppgifter om vem som skulle ha vissa narkotikaklassade läkemedel. Det fanns helt enkelt allvarliga fel i journalsystemet, vilket gjorde att sjuksköterskan i ett inledande skede även misstänktes för olaga dataintrång.

undefined
Den åtalade sjuksköterskan har varit anställd inom Region Västerbotten i Skellefteå under flera år. Det visar förundersökningen. Nyligen hölls rättegången, och domen kommer preliminärt den 8 oktober.

Av polisförhören med flera sjuksköterskor och verksamhetschefen framgår det att alla som upptäckte brottsmisstankarna mot den enskilda sjuksköterskan, som också en tid haft arbetsledande uppgifter, blev chockade av bilden som växte fram.

Att sjuksköterskan uppenbarligen manipulerat journalsystemet för att komma åt narkotikaklassade läkemedel var till en början en närmast omöjlig tanke.

De regionanställda beskriver i polisförhör hur vissa av dem blev ”jätteuppjagade och jättestressade” när de omfattande läkemedelsstölderna uppdagades.

Den fortsatta utredningen, såväl internt som den polisutredning som inleddes i och med polisanmälan i slutet av december i fjol, kom att visa följande:

• Den åtalade sjuksköterskan hade vid ett flertal tillfällen mellan den 8 juni 2021 och den 15 december 2023 tagit cirka 4000 tabletter, som var narkotikaklassade läkemedel. Detta brott bedömde åklagaren Emmy Holmlund som grov stöld. Tabletternas värde var 40 000 kronor.

undefined
När sjukvården gjorde en egen internutredning hittades stora mängder patientmaterial i det här skrinet och i en flyttkartong. Sjuksköterska hade ”åtminstone vid sex tillfällen öppnat patientjournaler utan att ha någon pågående vårdrelation till patienten”, står det i internutredningen.

– Brottet bör bedömas som grovt eftersom tillgreppen avsett narkotiska preparat som den enskilde haft tillgång till genom sin anställning vid Region Västerbotten samt att brottsligheten utövats systematiskt, påpekar Emmy Holmlund.

I Region Västerbottens egen polisanmälan framgår det att sjuksköterskan ”öppnat patientjournaler utan att ha någon pågående vårdrelation till patienten och stora mängder patientmaterial hittats i ett skrin och i en flyttkartong”.

• Sjuksköterskan har åtalats också för narkotikabrott, att denne olovligen innehaft de 4000 narkotikaklassade tabletterna.

I polisförhör har sjuksköterskan medgivit att denne tagit tabletterna, men att inte allt har använts utan även har kastats bort.

Där beskrivs även ett växande behov av läkemedel för att fungera privat och i arbetet, och att stölderna av de narkotikaklassade tabletterna blev en utväg:

– Sista halvåret och hösten var förskräcklig. Jag blev beroende och kunde inte sluta.

undefined
Vice chefsåklagare Peter Jonsson medverkade vid rättegången i Skellefteå mot den sjuksköterska som åtalats för dubbla brott efter en stöld av 4000 narkotikaklassade tabletter under drygt två års tid.

Nyligen hölls rättegången i Skellefteå.

– Jag menar att det inte handlar om en enstaka grov stöld utan ett flertal grova stölder. Detsamma gäller för narkotikabrotten, men att dessa brott ska anses som ringa till följd av mindre innehav vid många olika tillfällen, säger vice chefsåklagare Peter Jonsson, som medverkade vid förhandlingen.

Hur ställde sig sjuksköterskan till åtalet om grovt brott?

– Gärningarna var fortsatt erkända men det fanns invändningar mot rubriceringen grov stöld. Jag yrkade på skyddstillsyn och samhällstjänst som påföljd.

Domen meddelas den 8 oktober.

Olika slags stöldbrott

Ringa stöld, som tidigare kallades för snatteri, handlar vanligtvis om stöld ur butik där värdet på det stulna inte uppgår till högre än 1250 kronor. Den vanliga påföljden är dagsböter, men sätts de ringa stölderna i systematik kan det bli fråga om ett fängelsestraff.

Stöld av normalgrad är, precis som ringa stöld, ett av de vanligaste brotten i Sverige: allt från omfattande stölder ut butik, till stölder av cyklar, ur källarförråd, garage, bilar och liknande. Påföljden kan bli upp till två års fängelse.

Grov stöld innebär att gärningspersonen exempelvis använt sig av ett vapen vid stölden, att man systematiskt begått stöldbrotten mot sin arbetsgivare, inbrott i bostad där den personliga integriteten kränkts eller att tjuven utnyttjat och lurat äldre, värnlösa människor i deras hem. Påföljden för grov stöld är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Vid alla stölder måste det ha uppstått en ekonomisk skada för ägaren. Annars kan det handla om exempelvis brotten olovligt brukande eller tillgrepp av fortskaffningsmedel, alltså att sticka iväg med en bil som man inte säljer vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!