Allt började i december i fjol när några Region Västerbotten-anställda sjuksköterskor upptäckte att ”någonting inte stämde” med hanteringen av narkotikaklassade läkemedel från läkemedelsrummet.
En av dessa berättar i polisförhör:
– Allt uppdagades genom att vi hade fått in en ny patient. När en sköterska skulle dela patientens dosett upptäcktes i förbrukningsjournalen att det var något som inte stämde.
Snabbt kunde de fortsatta kontrollerna koppla misstankarna till den enskilda sjuksköterskan, som nu åtalats för grov stöld, eftersom det framgick av internutredningen att denne ”hade tagit ut de här läkemedlen”.
Det framgick också att det var manipulerat med personuppgifter om vem som skulle ha vissa narkotikaklassade läkemedel. Det fanns helt enkelt allvarliga fel i journalsystemet, vilket gjorde att sjuksköterskan i ett inledande skede även misstänktes för olaga dataintrång.
Av polisförhören med flera sjuksköterskor och verksamhetschefen framgår det att alla som upptäckte brottsmisstankarna mot den enskilda sjuksköterskan, som också en tid haft arbetsledande uppgifter, blev chockade av bilden som växte fram.
Att sjuksköterskan uppenbarligen manipulerat journalsystemet för att komma åt narkotikaklassade läkemedel var till en början en närmast omöjlig tanke.
De regionanställda beskriver i polisförhör hur vissa av dem blev ”jätteuppjagade och jättestressade” när de omfattande läkemedelsstölderna uppdagades.
Den fortsatta utredningen, såväl internt som den polisutredning som inleddes i och med polisanmälan i slutet av december i fjol, kom att visa följande:
• Den åtalade sjuksköterskan hade vid ett flertal tillfällen mellan den 8 juni 2021 och den 15 december 2023 tagit cirka 4000 tabletter, som var narkotikaklassade läkemedel. Detta brott bedömde åklagaren Emmy Holmlund som grov stöld. Tabletternas värde var 40 000 kronor.
– Brottet bör bedömas som grovt eftersom tillgreppen avsett narkotiska preparat som den enskilde haft tillgång till genom sin anställning vid Region Västerbotten samt att brottsligheten utövats systematiskt, påpekar Emmy Holmlund.
I Region Västerbottens egen polisanmälan framgår det att sjuksköterskan ”öppnat patientjournaler utan att ha någon pågående vårdrelation till patienten och stora mängder patientmaterial hittats i ett skrin och i en flyttkartong”.
• Sjuksköterskan har åtalats också för narkotikabrott, att denne olovligen innehaft de 4000 narkotikaklassade tabletterna.
I polisförhör har sjuksköterskan medgivit att denne tagit tabletterna, men att inte allt har använts utan även har kastats bort.
Där beskrivs även ett växande behov av läkemedel för att fungera privat och i arbetet, och att stölderna av de narkotikaklassade tabletterna blev en utväg:
– Sista halvåret och hösten var förskräcklig. Jag blev beroende och kunde inte sluta.
Nyligen hölls rättegången i Skellefteå.
– Jag menar att det inte handlar om en enstaka grov stöld utan ett flertal grova stölder. Detsamma gäller för narkotikabrotten, men att dessa brott ska anses som ringa till följd av mindre innehav vid många olika tillfällen, säger vice chefsåklagare Peter Jonsson, som medverkade vid förhandlingen.
Hur ställde sig sjuksköterskan till åtalet om grovt brott?
– Gärningarna var fortsatt erkända men det fanns invändningar mot rubriceringen grov stöld. Jag yrkade på skyddstillsyn och samhällstjänst som påföljd.
Domen meddelas den 8 oktober.